Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След 13 години ще има излишък на висшисти и недостиг на кадри с професионално образование

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Средносрочни и дългосрочни прогнози за трудовия пазар представиха от социалното министерство. Очакванията са след 13 години да има излишък на висшисти и в същото време недостиг на кадри със средно специално образование. Всеки втори работещ ще се труди в София, Пловдив или Варна. Заради демографската криза работната сила ще застарява и ще намалява.

Делът на работещите над 65-годишна възраст ще нарасне от 12 % на 20 на сто, а ще намалее делът на хората до 34-годишна възраст. Най-висока заетост ще имат хората със средно специално образование.

„Не е новина, че на пазара на труда в България има структурен излишък на лица с висше образование. В бъдеше ще се засилва недостигът на кадри с професионално образование“, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и уточни, че търсенето на такива кадри ще бъде голямо и предлагането трябва да е в съответствие, за да няма дефицит.

В топ 20 на най-търсените професии след 13 години ще са продавачите, медицинските сестри, акушерки, финансови специалисти, учители и приложни специалисти.

Проучването показва, че заради трудовата миграция и по-високите заплати в други региони се очаква областите Перник, Видин, Силистра и Търговище да останат ощетени от налични трудови кадри.

Още данни от изследването можете за чуете от репортажа на Цветелина Стоянова - в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.