Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи вторият конкурс на издателство „Лексикон“ за исторически роман

Йордан Антов: Писателят трябва да умее да слага пръст в раната

"Задругата" от миналогодишния конкурс в момента е бестселър

Йордан Антов
Снимка: Площад Славейков

За втора поредна година издателство „Лексикон“ проведе конкурс за исторически роман.

Тази година ръкописите са били по-малко – 18, в сравнение с 23 от предишната година. Присъдена е една единствена поощрителна награда – за „Орехова поляна“ на Милко Кръстев от Асеновград, по която обаче предстои много работа. Това разказа в предаването „Графити по въздуха“ издателят Йордан Антов.

От тези 18 ръкописа са били откроени 5, в които, по думите на издателя, е имало „зачатък на роман“. „Може би темата „1 септември 1944 – 27 април 1960“ се оказа костелив орех за пишещите“, предположи Йордан Антов.

Той изрази опасения, че по-слабият интерес тази година може да се дължи на страх да се пише по тази тема.

„Ако един писател го е страх да пише, това е много лошо нещо. Писателят трябва да е водач на нацията. Освен писател, той трябва да е и будител, да може да разчовърка раната. Както има разследваща журналистика, която човърка раните, текущите, така трябва да може един писател да седне и да разчовърка раните назад, или да предскаже нещо напред. Това му е ролята на писателя.“

Миналата година, в дебютното издание на конкурса, са били отличени пет ръкописа, от които три наградени и още два планирани за издаване, посочи още издателят.

„Един от тези ръкописи стана абсолютен бестселър в момента. Това е книгата „Задругата“ на Добри Божилов, която при нас дойде в конкурса за исторически роман. Не беше наградена от журито – журито не прие, че този начин на писане отговаря на канона на историческия роман, но пък всички читатели (той излезе преди десет дни) го харесаха изключително много.“

“Тази книга я купуват повече жени, което е изключително интересен факт – един приключенско-исторически роман в стила на Дан Браун, се купува повече от жени, отколкото от мъже. Този роман по някакъв начин отговори на нещо, което читателят е търсел подсъзнателно, без да знае какво е.“

Йордан Антов съобщи още, че се обмисля разширяване на времевата рамка на конкурса – от сегашната една година, до година и половина. Сега са обявени две теми – за двата следващи конкурса, за да може човек да има време и избор.

Първата тема е „Богомилството – влияние върху българската и европейската история“. За по-следващата година темата е „ВМРО“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11