Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Ганев: Не е незаконно да се сключват имотни сделки по данъчна оценка

Недвижимите имоти са пазар на успелите, а не на всички, смята Георги Павлов

Сградата на улица „Латинка“ в столичния квартал „Изток“, известна като „Къщата на буквите“.
Снимка: БГНЕС

Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ коментира пред БНР казуса с апартаментите на политици от ГЕРБ с думите, че „тук става въпрос първо за икономически понятия - продажна цена и стойност - това са две абсолютно различни понятия“.

В предаването „Хоризонт до обед“ на програма „Хоризонт“ той обясни, че не е незаконно да се придобива собственост на стойност около данъчните оценки за районите. „Това е защитен механизъм… за гарантиране на плащания не само по сделките за придобиване на недвижима собственост, но и за формиране на таксите – смет, местен данък недвижим имот“, каза Ганев.

Той допълни, че пазарната цена на даден имот е тази, която договорят двете страни и тя може да бъде различна, дори в една и съща сграда. И това по никакъв начин не се възпира от нормативни или законови уредби.

В луксозните сгради, в които са закупени имоти от представители на властта, цената на квадратен метър е около 3500 евро.

„Но това е офертна цена, а за съжаление в България няма никаква статистика за пазарни цени“, посочи още Ганев.

Темата бе коментирана в ефира на БНР и от Георги Павлов от една от големите компании за недвижими имоти.

„Покупките са свързани с усещането за сигурност, не просто с текущите доходи, а с усещането как ще се развиват доходите ви… Проблемът е, че в българското общество усещането за сигурност не е много високо“, каза Павлов.

„Говорим за сделки, но истината е, че на пазара на недвижими имоти участва малка част от населението. Той продължава да е пазар на успелите, а не на всички… пазар на 10-те процента успели“, подчерта той.

„Тук няма включване, няма социална политика, която да каже как човек под средни доходи да си купи жилище, а повечето от хората получават под средната заплата… След десетилетие ще се превърнем в нация на наематели, ако вървим така“

Поетът Николай Милчев заяви: „Живея в този квартал и преди да разбера, че един от първите хора на държавата си е купил (апартамент) на последния етаж, гледах на този блок като кич. Няма човек, който да ме убеди, че можеш да живееш в блок, на който са изписани азбуки. Това може да бъде или библиотека, или църква. Глаголицата - изписана, и на главата на глаголицата - Цветан Цветанов. Още малко и той трябва да бъде причислен към Св. Седмочисленици, да стане осмия седмочисленик от култура, от любов и от страдание. Това е възмутително.“

От своя страна Ганев изтъкна, че никой не води статистика за продажбите на данъчната оценка. И посочи, че не може да прецени дали държавата губи някакви средства от подобни сделки.

Цялото интервюто с Добромир Ганев и мненията на Георги Павлов и Николай Милчев може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цветанов за скандала с новия му апартамент: Компроматна война, в чийто център е президентът

Като компроматна война, в чийто център е президентът Румен Радев, определи Цветан Цветанов скандала около придобиването на последния си апартамент. Във Велико Търново, където е за празника на града и от чийто район е избран за депутат, Цветанов..

обновено на 22.03.19 в 19:10

Президентът и Цветан Цветанов в задочен спор за апартаменти

Случаят с апартаментите далеч надхвърля параметрите на една имотна сделка и пряко рефлектира  върху доверието на политическата класа и върху държавността, каза в Кюстендил  президентът Румен Радев, попитан за новите придобивки на някои от..

обновено на 21.03.19 в 17:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на..

публикувано на 10.07.24 в 16:40