Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи медицински сестри разпънаха палатка пред Министерството на здравеопазването

Медицински сестри от Пазарджик подават заявления за ефективни стачни действия

В София протестиращи медицински сестри разпънаха пред здравното министерство палатка
Снимка: БГНЕС

Протестиращите медицински сестри разпънаха палатка пред здравното министерство с категоричната заявка, че ще са там всеки работен ден от 15 до 18 часа, докато не бъдат изпълнени всичките им искания. Палатката ще бъде там всеки следобед, докато бъдат изпълнени всичките им искания, каза за "Хоризонт" медицинската сестра Мая Илиева: "Палатката ще е тук днес до 18.00 часа и всеки ден ще си я носим и ще стоим, ще я прибираме и ще си я слагаме. От 15.00 до 18.00 часа има разрешение от Общината. През уикенда – не. Пред празни сгради няма да  стоим. Ние досега чуваме само обещания. Няма нищо реално изпълнено".

Вчерашният протест на здравните работници отново е бил съпътстван със заплахи и забрани от страна на техните работодатели в цялата страна, съобщи една от организаторките – Мая Илиева, и даде пример със столичната болница „Токуда“:

"Те ми бяха изпратили едно писмо, в което пише, че забраняват да се протестира и щели да използват охраната. Тогава вече са започнали да им записват имената, да ги снимат, да се опитват ги изтикат извън бариерата на улицата – да не са вътре. На останалите са им казали да си свалят лентичките и половината са си ги свалили, щото ги е страх".

Протести ще има и в други градове на страната, подготвя се и щафетна ефективна стачка, добави Мая Илиева.

Медицински сестри от Пазарджик започнаха да подават заявления за ефективни стачни действия, тъй като по закон стачкуващите трябва да предупредят работодателя си в едноседмичен срок. Това каза за "Хоризонт" координаторът на протестите в региона Димитрия Димитрова:

"От днес се подават заявления за ефективните протести, което по закон трябва да бъде 7 дни. Това, за което аз ги призовах в Пазарджик, е да напуснат вторите си работни места. Само един да се махне, започва да се задъхва системата. Няма как да се вържат графиците. Това е достатъчно законово да напуснем вторите си работни места, където не сме длъжни да работим за 30 лева на дежурство и да откажем извънредния труд, което е абсолютно наше право. Няма да допуснем да пострадат пациенти от това", увери координаторът на протестите в Пазарджик Димитрия Димитрова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 11:35