Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт по религии: Крайнодесният екстремизъм не само набира сила, но става и по-агресивен

Надписи върху пълнители за оръжия на нападателя в Нова Зеландия.
Снимка: Reuters

Нова Зеландия пренебрегна опасността от крайнодесен екстремизъм, макар че той има корени отдавна, заяви в интервю за БНР проф. Дъглас Прат - специалист по религиозни учения и влиянието им в модерното общество от Университета в Уайкато.

„Очевидно е, че крайнодесният екстремизъм набира сила. Той става не само по-разпространен, но и по-агресивен. Паралелът между терора в Нова Зеландия и направеното от Брайвик почти преди десетилетие е стряскащ. Екстремисти, вълци - единаци с огнестрелно оръжие. И двамата избират невинни жертви и стрелят без да им мигне окото. Разликата е, че Брайвик избра лагер на младежка организация, докато терористът от Нова Зеландия – мюсюлмани“, коментира той в предаването "Събота 150".

Експертът подчерта, че саморадикарилизиралите се хора, основно чрез съдържание в интернет, са много опасен феномен, независимо дали става въпрос за ислямски екстремисти, радикалисти, които вярват в превъзходството на бялата раса, християнски екстремисти или с каквито и да е други убеждения: 

"Това, за което малко се говори, но е огромен проблем, е рерадикализацията. Много хора обвиняват мюсюлманите за случилото се, защото разбират терористичния акт като отговор на предишни действия на мюсюлмански екстремисти. Именно затова трябва да обърнем внимание на рередикализацията като явление в света, в който живеем“.

Именно религиозният екстремизъм е най-сериозният проблем пред света, категоричен е и Скот Ейтрън, който изучава радикализацията и процесите в Близкия Изток.

„Те наистина са вълци-единаци, но те са свързани чрез интернет, чрез определени идеи и движения и дори чрез организации. Терористът в Нова Зеландия е вдъхновен от Дилън Руф, който уби чернокожи в църква в Съединените щати, и от Андерш Брайвик, който уби ученици по време на летен лагер в Норвегия. Също така той черпи вдъхновение от Рено Камю - френски писател и философ, който е написал "Великата Замяна". Именно така е озаглавен и манифестът на стрелеца от Нова Зеландия“.

Брайвик и стрелецът от Нова Зеландия имат нарцистичен начин на мислене, смята проф. Хенрик Сиса от Института за изследване на мира в Осло, който изследва обстойно поведението на Брайвик - крайнодесния екстремист, отнел живота на 77 души в Норвегия през юли 2011. Той допълни: 

"Те напълно вярват в абсурдната теза, че това, което ще направят, ще събуди света и ще провокира цяло ново движение. Всъщност, това е заблуда, която принадлежи към всеки вид екстремистка идеология, независимо от какъв човек е изповядвана“.

Още по темата чуйте в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Трекляно нямат готовност за нововъведението.

В Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на..

публикувано на 11.07.24 в 11:30

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева ,..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

Младежкото ДПС подкрепи Ахмед Доган в искането за оставка на Пеевски

"Младежко ДПС заставаме до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица" - това се посочва в декларация на Младежкото ДПС, публикувана на страницата им във Фейсбук. "В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия. Решението ни е ДПС без Пеевски!", се казва още в..

публикувано на 11.07.24 в 11:09
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:02

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган на..

публикувано на 11.07.24 в 10:51
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски". "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за модела..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от Европейския съюз виждат съществен напредък в управлението на границите, връщанията и борбата с..

публикувано на 11.07.24 в 10:08