Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка десета жена в света е с диагноза ендометриоза

Пресконференция на Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве". Учредителите на Фондацията - Мария Георгиева, Анна Димитрова и Катерина Иванова.

Всяка десета жена в света е с диагноза ендометриоза. В глобален мащаб тази болест вече се определя като социално значима, наред с диабета например. У нас обаче все още няма статистика на жените с ендометриоза, нито утвърдени методи за диагностика и лечение. С тази задача се е заела новоучредената фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве". Какви цели си поставят учредителите и какво трябва да знае всяка жена за ендометриозата.

Учредители на фондацията са три жени, които години наред са се лутали из дебрите на българското здравеопазване в търсене на лечение за своя проблем. От личен опит знаят, че в България няма нито достатъчно информация за болестта, нито утъпкани пътеки за намиране на решения. Така решили да споделят своя опит и да помагат на други жени с този проблем. Мария Георгиева разказа:

"Създадохме фондацията, водени от идеята да дадем гласност на проблем, който влошава качестнвото на живот и репродуктивните способности на жените в България. Аз съм диагностирана на 16 години с ендометриоза и заедно искаме да споделяме всичко научено по пътя и да повишаваме здравната култура на жените в България".

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се разпространява извън нея, най-често в други органи в областта на таза, като яйчници, фалопиеви тръби и черва. Среща се при жени в репродуктивна възраст и води до безплодие. Симптомите са разнообразни и затрудняват диагностицирането, коментира д-р Ралица Сенкова, специалист по репродуктивно здраве:

"Може би една силна болка, свързана с менструалния цикъл на жената, хронична тазова болка, болка, свързана с половия контакт, това за съжаление рядко се споменава като оплакване, но е доста съществено и важно. Това са все неща, които трябва да насочат жената поне за консултация с гинеколог. От там нататък той ще прецени дали има нужда от консултация със специалист в областта на ендометриозата".

Средната възраст на жените, засегнати от ендометриоза, е 20-29 години, затова жените не бива да отлагат бременността прекалено късно, съветва гинекологът д-р Димитър Цветков:

"Естествено в един момент, когато една жена реши да забременее и да роди детето си, може би вече ендометриозата е доста напреднала. Предизвикателствата наистина са много, тъй като диагностицирането, правилното лечение, много често, особено в по-младата възраст, се прави много трудно. Обикновено идват при нас пациенти с 304 последователни операции, в които вече яйчниковият резерв е много увреден и ние се борим вече за всяка яйцеклетка".

Индивидуалният подход е от важно значение при диагностицирането на болестта както и прилагането на мултидисциплинарно лечение, допълни д-р Цветков.

Жените с този проблем имат нужда и от психологическа подкрепа, защото болестта влошава качеството на живот и възможностите за общуване на жените. Какви са добрите практики - Елена Дражева от Център за психологическа подкрепа, партньор на фондацията:

"Много от жените се чувстват неподкрепени. Много от тях са в репродуктивна възраст, но са уплашени от диагнозата ендометриоза. Чувстват се неразбрани, нечути и вече уморени да убеждават околните, че състоянието им е истинско. Често от лекари са препращани към психолози, към психиатри с диагноза хипохондрия".

Такива състояния могат да бъдат преодоляни с адекватна подкрепа и насочване на жените към правилното място, където да потърсят помощ. Това е и една от целите на фондацията - да инициира съзцдаването на групи за взаимопомощ на жени с ендометриоза:

"Тъй като много от жените са на прага на това да вземат решение дали искат да бъдат вайки. И представете си когато ви диагностицират с ендометриоза и ви кажат: "Трябва да решиш дали ще забременееш днес, защото утре вече ще е много късно". Такива жени трябва да имат подкрепа и съответно някой, който да е до тях, когато ще вземат това решение. Много често това се случва, когато жените нямат партньор до себе си".

Трябва обаче да се знае, че ендометриозата е лечимо заболяване. Тя не е рак, нито животозастрашаваща болест. И ако жената има късмет да попадне на добър специалист и диагностик, може да се излекува, да има деца и да живее нормално. Тепърва у нас ще се създават общности на страдащите от това заболяване, както и добри лекарски практики за диагностика и лечение. Затова от фондацията "Ендометриоза и репродуктивно здраве" са си поставили за цел да работят за повишаване на здравната култура на жените. Ще организират информационни кампании, ще събират статистически данни и ще търсят диалог с ресорните институции. Искат да влязат и в училищата с програма за обучение за женското здраве.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33