Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанка Андреева: Тези скандали рушат имиджа и на ГЕРБ, и на БСП и отварят път на проекта "Радев"

"Апартаментгейт" - скандал или епидемия сред политиците

Чавдар Найденов: Рационално решение би било Цветанов да се оттегли

Сградата на улица "Латинка" в столичния квартал "Изток" (наградена през 2017 г. за "Сграда на годината" - кооперация "Летера", известна още като "Къщата на буквите"), където председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и заместник-министърът на спорта Ваня Колева са придобили имоти.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов днес подписа заповедите за освобождаването на двамата подали оставки заместник-министри Красимир Първанов и Ваня Колева. Дни преди това оставка подаде и министър Цецка Цачева. Какво ще се случи с Цветан Цветанов.

Развитието на "Апартаментгейт" коментира в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" политологът Цветанка Андреева:

"Вариантът Цветанов да бъде оттеглен от парламента и от председателството на парламентарната група на ГЕРБ и остава да отговаря само за структурите в партията и за изборите е добър кризисен пиар. Това решава в момента проблемите - Цветанов не е публична фигура, но остава основен кадровик на ГЕРБ".

Според нея скандалът с апартаментите не се потушава, а придобива дори размерите на епидемия и засяга други партии и институции. Тя прогнозира, че той няма да приключи утре със завръщането на Цветанов от САЩ. 

Андреева заяви пред БНР, че моралът и доверието са капиталът в политиката и загубиш ли ги - нямаш нищо. Тя коментира думите на Корнелия Нинова, че оставка на Цветанов няма да реши проблема, защото главата на модела е Борисов:

"Ако ГЕРБ търпят репутационни щети от скандали с жилища, то при БСП проблемът с тяхната олигархия и техните сделки е много по-голям. Те трябва да отговарят за похарчените милиони за "дупката Белене", за прегрешенията на тройната коалиция и на кабинета "Орешарски".

Цветанка Андреева прогнозира, че в листите на ГЕРБ ще бъдат вкарани по-ярки лица и елементът на мажоритарност ще бъде изведен по-напред.

"Тези евроизбори стават арена за нещо, което ще се случва от тук нататък. Тези скандали рушат имиджа както на ГЕРБ, така и на БСП и отварят път на проекта "Радев", коментира Андреева.

"Рационално решение би било Цветанов да се оттегли и това няма да му е за първи път. Той ще остане в апарата на партията", коментира пред БНР социологът Чавдар Найденов. Според него връщането на Цветанов в политиката след предишните скандали с апартаментите му означава, че твърдото ядро на ГЕРБ има изграден имунитет към всякакви гейтове. "Нищо чудно и този гейт да прекарат на крак, без кихане", добави той.

"Влиянието на Цветанов много нарасна в последните години и скандалът може да е вътрешна интрига, но може и да е външен натиск, като имаме предвид, че тръгна от "Свободна Европа" - една официална държавна радиостанция на САЩ", коментира още Найденов в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт". По думите му това, което държи в смут ГЕРБ, е каналът, по който дойде тази информация, а не самата информация.

Социологът прогнозира, че БСП ще вдигнат шум около скандала, но няма да могат да го яхнат. "БСП са царе да изпускат златни възможности", каза той.

Интервютата на Людмила Железова с Цветанка Андреева и с Чавдар Найденов можете да чуете от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са били 150 990. Броят им е намалял с 3281 души спрямо предходния месец. Започналите работа..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар. Загасените участъци се разпалват от вятъра. Няма риск огънят да засегне населени места, категорични..

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно..

публикувано на 20.07.24 в 14:07

Ще успее ли Париж да се справи с проблемите около Олимпиадата?

Броени дни остават до откриването на летните Олимийски игри в Париж, но с наближаването му проблемите за организаторите сякаш се трупаха, вместо да се решават. Първо дойдоха предупрежденията за екстремно високи температури по време на игрите, които могат да окажат драстично влияние върху представянето на спортистите, както й върху зрителите и..

публикувано на 20.07.24 в 14:05
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Радев няма да ни даде третия мандат

"Държавата е завладяна. Тя се управлява от ГЕРБ и ДПС с щипка ПП-ДБ." Това заяви пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вече няма 125 депутати за обединение срещу ГЕРБ и ДПС . 119 не са достатъчни, посочи той и обясни: "6 от депутатите от разпадналото се "Величие" заявиха ясно и категорично, че няма да подкрепят..

публикувано на 20.07.24 в 13:54

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател

Близо 4 часа продължи националната среща на МДПС в Бургас. За нас никога не е имало колебания, в подкрепата ни за д-р Ахмед Доган, който е истинският председател на ДПС, каза след края на форума председателят на младежката организация Ибраим Зайнедов:  "В младежката организация никога е нямало 2 теми. За нас лидерът на партията е доктор Ахмед..

публикувано на 20.07.24 в 13:31

Над 1000 рокери с мотори на традиционния фестивал "Предел-2024"

Над 1000 рокери с мотори се събраха в местността "Предел" над Разлог, където започна 17-тото издание на традиционния мото рок фестивал "Предел-2024". Програмата предвижда демонстрации на мощни мотори, драг- гонки и каскадьорско каране на мотоциклет.  Преди това беше отслужен водосвет за здраве, след което всички участници направиха почетна..

публикувано на 20.07.24 в 13:11