Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курумбашев: Днес вот по пакета "Мобилност" няма да има, връща се в транспортната комисия

Красимир Лалов: Протестът в София засега остава

Петър Курумбашев
Снимка: БГНЕС

Днес няма да има вот по пакета „Мобилност“, връща се в транспортната комисия. Това обяви пред БНР евродепутатът Петър Курумбашев. По думите му днес дебат ще има, без обаче да е последван от гласуване:

„Вестта стана известна малко преди полунощ. Изведнъж цялата листа за гласуване изчезна от страницата на ЕП. Също така изчезнаха от дневния ред и трите досиета, които бяха за прочутия пакет за мобилност. Това е възможно, след като Антонио Таяни е взел своето решение по чл. 175 от правилника на парламента, че председателят на парламента има право, когато има постъпили над 50 изменения, след консултации с председателя на водещата комисия, в случая транспортната, да върне за ново разглеждане досиетата във водещата комисия. Сега очевидно има повече от 50 изменения. Нашите екипи и колегите от други държави се оказа, че сме подготвили над 1600 изменения, които успяхме да внесем до петък. Той се е възползвал от това свое право да ги прати обратно за разглеждане в транспортната комисия“, обясни той в предаването „Преди всички“.

„Снощи българските евродепутати, без Николай Бареков, са изпратили писмо до Таяни, в което подчертават, че се правят редица процедурни нарушения“, посочи Курумбашев. Той уточни, че текстовете не са били предоставени на всички езици, а освен това всичките 1600 изменения са били събрани в пет блока за гласуване. Евродепутатът посочи, че днес е трябвало да направят и второ гласуване преди началото на дебатите /искане по недопустимост/. Според него Таяни ще бъде атакуван заради решението си.

Петър Курумбашев посочи, че теоретично е възможно да се направи пореден опит за вкарване на пакета за гласуване на последната сесия на ЕП в Страсбург. Според него обаче това няма да стане. Пакетът не може да се приеме в рамките на мандата на този парламент, прогнозира той.

Засега не спираме нашия митинг-протест в София, въпреки информациите, че днес в ЕП може и да не се гласува пакета „Мобилност“, заяви Красимир Лалов от Сдружението на българските превозвачи. Той обаче подчерта, че предстои да обсъдят това развитие на нещата.

„В 12.00 часа запазваме нашата среща на храм-паметника „Александър Невски“, каза Лалов.

Юлиана Николова oт Центъра за модернизиране на политики потвърди, че дневният ред на ЕП е променен:

„Дебатът няма да бъде по същество на пакета, а ще бъде по това колко е приемливо гласуването при толкова много промени. Така си седи. Втората част – по гласуването – трите точки за гласуване седят, но преди това са влезли много други, така че не са единствените“.

Процедурните хватки в пакета „Мобилност“ още от самото начало са присъщи и на двете страни – Изток – Запад, каза Николова. 

„Дори да гласува другата седмица - това, което гласува ЕП, трябва да се даде на Съвет. Съветът трябва да реши дали приема предложенията на парламента и ако ги приеме, те стават официално законодателство. По-малко вероятно е Съветът да приеме без забележки и без изменения предложението на парламента. Тогава вървят едни 3-месечни процедури, през които се минава на триалог, което няма да се случи по време на Румънското председателство“, обясни Юлиана Николова. 

Интервютата чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен режим, се разрешава въвеждането на специални мерки и ограничения, като проверка на документите на..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08