Как да върнем младите българи от чужбина

Христо Бояджиев и Даниела Данаилова-Шербел от сдружение “Тук-Там“ пред БНР

Даниела Данаилова-Шербел,Христо Бояджиев
Снимка: Ани Петрова

Няма еднозначен отговор (как да върнем изтичащите кадри в България- б.р.). Не мисля, че призивът – елате и се върнете, да оправим България, работи, каза пред БНР Христо Бояджиев от сдружението “Тук-Там“. Той и Даниела Данаилова-Шербел, също от “Тук-Там“, участват с коментар по повод стипендиите, които фонд “Иди, учи се и се върни“ ще раздаде за 4-а поредна година. Стипендиите се отпускат на млади българи, които искат да следват магистратура в чужбина, но след това да се завърнат и да се реализират в България.

“Това, за което нашата организация работи от самото начало, е именно това да активизираме нашата диаспора в чужбина. Или хората с опит в чужбина, независимо къде се намират те, да бъдат активни в България“, каза той в интервю за предаването “Хоризонт до обед“.

Има начин човек да бъде полезен в България, независимо от неговата локация, а ако реши да се върне - ще намерим начини да помогнем.

Опитът, който човек придобива, живеейки в България, работи на няколко нива. Разбира се образованието е страшно важно, то е много практично в чужбина. На друго ниво фактът, че си далеч от приятели, от близки, от роднини, те кара да се справяш сам и това са качества, които са страшно полезни.

За 11 години през мрежата на “Тук-там“ са минали десетки хиляди хора, които са точно инициативни и можещи.

Аз направих и бакалавър, и магистратура в Берлин в Свободния университет и след това останах почти 7 години, после просто пътувах, разказа Даниела Данаилова в предаването “Хоризонт до обед“.

Опитът, който трупаш в чужбина, е уникален. Ставаш много по-уверен в себе си, много по-борбен. Откриваш качества, които не си подозирал, че имаш, български качества, които всъщност ти помагат да се докажеш и да се наложиш.

Не бих казала, че е по-лесно навън, в никакъв случай, даже точно обратното. Защото все пак се бориш с много други предизвикателства. Това, че сме българи, навън не винаги има позитивна конотация, посочи още тя.

Завръщането е по-лесно, защото ние вътрешно в себе си го носим и го желаем -  в някакъв момент да се завърнем в родината си и да се реализираме тук.

Интервютата може да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.