Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриха с концерт изложбата “Корените на християнството в Европа, папството и българите (IX-XXI век)“ в Дом Витгенщайн във Виена

Триото Лафчиева - Земцов - Синайски
Снимка: Дом Витгенщайн


Впечатляващ акцент в програмата на Българския културен институт във Виена “Дом Витгенщайн“ за месец март беше откриването на изложбата “Корените на християнството в Европа, папството и българите: IX-XXI век“, проследяваща в исторически план връзките между България и Ватикана.

Доц. Румяна Конева, кардинал  Кристоф Шьонборн, посланик  Иван Сираков, проф. Аксиния Джурова и доц. д-р Кирил КарталовСъбитието беше официално открито в присъствието на Негово Високопреосвещенство австрийския кардинал Кристоф Шьонборн - архиепископ на Виена, предствители на Папската нунция в Австрия, посланика на Република България в Австрия Н. Пр. д-р Иван Сираков, директорката на “Дом Витгенщайн“ доц. д-р Румяна Конева, представители на дипломатически мисии на държави, акредитирани в Австрия, историци, авторитетни фигури от културните среди и медиите.

Експозицията показа 53 уникални фотографски пана и факсимилета, разкриващи връзките на български владетели и  църковни водачи със Светия престол през вековете – фактология, базирана на уникални документи от секретния архив на Ватикана, ръкописи от Апостолическата библиотека на Ватикана, архиви в Дубровник, Историческия музей в Чипровци, Центъра за славянско-византийски изследвания към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ в София.

Куратори на изложбата са проф. д.изк. Аксиния Джурова, председателка на фондация “Елена и Иван Дуйчеви“, монсеньор Страхил Каваленов, главен викарий на Никополската епархия, и доц. д-р Кирил Карталов, член-кореспондент на папския комитет за исторически науки.

При откриването на експозицията прозвучаха великолепните музикални изпълнения на трима забележителни солисти – Деница Кардинал Шьонборн поздравява гоститеЛафчиева - кларинет, Александър Земцов - виола и Евгений Синайски - пиано.  Известната кларинетистка Деница Лафчиева е носител на наградата за дебют в националната анкета “Музикант на годината“ на предаването "Алегро виваче"; отличена е с награда от Министерството на културата на Република България за принос в популяризирането на българската култура, както и с множество награди от международни конкурси. В момента Деница Лафчиева е професор в Консерваторията "Рихард Вагнер" във Виена и гастролира на сцените на най-престижните концертни зали по света. Заедно със съпруга си Александър Земцов, който е  световнопризнат виолист и диригент, и с Евгений Синайски тя изпълни известното трио “Kegelstatt“ за кларинет, виола и пиано от  Волфганг Амадеус Моцарт. Триото завърши своята музикална програма с прочувствена интерпретация на “Аве Мария“ от Шуберт в специална обработка за този състав.

В интервю за предаването “Алегро виваче“ по Хоризонт доц. д-р Кирил Карталов разказа за концепцията на експозицията в “Дом Витгенщайн“ - Виена, за идеята и подготовката на този уникален проект, за рядката привилегия да бъде допуснат до секретния  архив на Ватикана и за изследването на папската дипломация, което той възприема за своя мисия.

От своя страна кларинетистката Деница Лафчиева сподели своето вълнение от специалната покана да представи при откриването на изложбата музикални изпълнения в присъствието на кардинала на Австрия Кристоф Шьонборн и избора да интерпретира “Аве Мария“ , чието сакрално звучене импонираше тематично с атмосферата на изложбата.

Чуйте подробности в звуковите файлове.

 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.