Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателен срив на мирния процес в Близкия изток прогнозира посланикът на Палестина у нас

Ахмед ал Мадбух
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Държавата Палестина в България Ахмед ал Мадбух прогнозира окончателно сриване на мирния процес в Близкия изток и нови регионални конфликти, ако САЩ продължат с настоящата си политика в региона.

На пресконференция в София посланик Ахмед ал Мадбух осъди остро решенията на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и за окупираните Голански възвишения.

„Тези решения са незаконни, несъстоятелни. От тях не произтича нищо в законово и в правно-юридическо отношение нито по отношение на Йерусалим, нито по отношение на Голан. Смятаме, че ако американската администрация продължи да върви в сегашния си курс, това ще срине окончателно мирния процес в Близкия Изток и ще доведе до нови регионални конфликти“, каза Ахмед Ал Мадбух.

Той определи като мъртвородена сделката на века, предлагана от САЩ за Близкия изток.

„Защото ако тази сделка започна с това, че един град на 5 хиляди години Йерусалим беше подарен на една държава с история не повече от 70 години, за нас една такава сделка не може да доведе до нищо добро. Ние няма как да я приемем и признаем. Още повече, че тази сделка в момента продължава с поднасянето по същия начин на Голан като подарък на Израел“, каза посланикът.

По думите му израелски ръководители вече открито си позволяват да правят изявления за евентуална анексия и на Западния бряг от Израел. Според него това върви в рамките на израелската предизборна кампания за вота през следващия месец.

„Подаръците, които Доналд Тръмп прави на Нетаняху имат за цел да осигурят на израелския премиер пети мандат. Затова не очакваме нищо добро от предстоящите израелски избори“, посочи Ахмед Ал Мадбух.

Посланикът на Палестина заяви, че Израел е издал над 200 дискриминационни закона за палестинците - сред тях арестът и изправянето пред съда на палестински деца под 14 години. Според Ал Мадбух европейските държави изразяват тревога и осъждат това, което става, но само на думи, без да се прави каквото и да било на практика и без да се потърси отговорност на Израел.

Палестинският посланик посочи, че е практика за израелската армия да разрушава палестински домове без причина - като колективно наказание, а Израел да използва всички средства, за да окупира нови палестински земи, като вече има над 500 незаконните израелски селища.

„Няма друг начин за разрешаване на палестинския проблем към момента освен чрез прилагане на принципа за уреждане на две държави: създаване на независима палестинска държава върху териториите, окупирани през 1967 г., и със столица Източен Йерусалим“, каза Ахмед Ал Мадбух.

И посланикът на Сирия в България осъди решението на Доналд Тръмп да признае израелската анексия на сирийски Голан.

„Да не би Йерусалим и Сирийски Голан да са собственост имоти на американския президент, които той е наследил от баща си, поради което той да бъде в правото си да ги преотстъпи на когото си иска?... Сирия осъжда категорично това противозаконно решение на американския президент, което е в разрез с принципа за единството и териториалната цялост на Сирия“, каза Мухаммад Мухаммад.

Повече по темата чуйте от репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Нивото на реките Банщица и Бистрица се покачи след дъждовете през последното денонощие

Нивото на реките Банщица (в област Кюстендил) и Бистрица се покачиха след дъждовете през последното денонощие. Няма излизане на вода от коритата, съобщи за БНР  експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков. Падналите валежи в района на Кюстендил достигнаха 15 литра на кв. метър, отбелязаха от регионалната метеорологична станция...

публикувано на 21.05.24 в 18:53

Задържаха младеж за хулиганство във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 20-годишен младеж за хулиганство около паметника "Майка България" в центъра на града. От клип в социалните мрежи се вижда, че през нощта двама младежи са паркирали скъп лек автомобил до паметника, което е забранено, и си правят снимки.  Полицията и Районната прокуратура във Велико Търново се..

публикувано на 21.05.24 в 18:27

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите.  Нов механизъм за..

публикувано на 21.05.24 в 18:14

Депутати събират подписи за ново извънредно заседание

Депутати съобщиха на брифинг в кулоарите на НС, че от утре започват да събират подписи за свикване на ново извънредно заседание следващата седмица. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката заради информация за предстоящо увеличаване на цената на електроенергията. Поискана беше намесата на ДАНС заради подозрение, че една от партийните..

публикувано на 21.05.24 в 18:03
Пред съда в Каламата, Гърция, 21 май 2024 г.

Гръцки съд прекрати делото за потъването на кораб с мигранти край Пелопонес

Съд в Гърция прекрати делото срещу деветима египтяни, обвинени, че са причинили най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам. Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че нямат юрисдикция да разглеждат делото на основание, че корабът е потънал в международни води, до гръцкия полуостров Пелопонес...

публикувано на 21.05.24 в 17:51
Доц. д-р Боряна Иванова

Доц. Боряна Иванова: Проблемите във висшето образование надхвърлят въпроса с ниските възнаграждения

Проблемите в системата на висшето образование надхвърлят много въпроса с неуважително ниските размери на възнаграждения в сектора . Това каза пред БНР доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрния университет в Пловдив , и посочи: "Ако трябва да ги изброя в кратка форма, те са - недофинансиране на научноизследователска и художественотворческа дейност ;..

публикувано на 21.05.24 в 17:37

Бивш руски генерал е арестуван за измама

Бивш руски генерал-майор е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС, като се позова на правоохранителните органи.  Иван Попов е бил главнокомандващ на руски формирования в Южна Украйна.  "Ройтерс" припомня, че миналата година генерал Попов съобщи, че е бил уволнен, след като разказал на военното..

публикувано на 21.05.24 в 17:29