Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие оставката на Цветан Цветанов

| обновено на 29.03.19 в 12:28
Снимка: БТА

Със 121 гласа „за“ и без дебат Народното събрание прие днес оставката на Цветан Цветанов като депутат. Против гласуваха седем законодатели, а трима се въздържаха. Цветанов бе председател на ПГ на ГЕРБ в 44-ото Народно събрание.

Начело на групата вече е Даниела Дариткова. Цветанов остава зам.-председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията.

В последния си работен ден Цветан Цветанов се срещна с лидерите на политическите сили, които са в парламента. Проведе продължителни разговори и си тръгна от Народното събрание с убеждението, че с оставката си е постъпил правилно и се е жертвал в името на стабилността: „Досега, като народен представител, понасяхме много негативи. Поне днес мога да защитавам вече депутатите за това, че депутат не е мръсна дума“. 

„Няма разделение в ГЕРБ, всички сме от отбора на Бойко Борисов“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в първия си коментар, след като парламентът прие оставката на Цветанов. 

„В този отбор има, разбира се, и маратонки за дълго бягане, има и обувки с високи токчета, има, ако е необходимо и подковани ботуши“. 

Дончев определи като „спекулации“ твърденията, че в ГЕРБ има различни „групи или подгрупи“. Той беше категоричен, че подобни сензации, както той определи „Апартаментгейт“ имат определи цели, но те могат да бъдат превърнати от негатив в позитив. За доверието трябва да се работи всеки ден, допълни вицепремиерът.

„Затова понякога трябва да се правят жертви, включително трудни, скъпи и болезнени“. В отговор на въпрос дали шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев трябва да подаде оставка Дончев заяви: „Всеки подобен случай има два компонентна – законен и морален. Кое е законно се произнасят органите, които трябва да се произнасят в България. Кое е морално е въпрос и на лична преценка“. 

Очаква се в парламента да постъпи и решението за персонални промени в Министерския съвет за освобождаване на министъра на правосъдието Цецка Цачева и назначаването на нов ресорен министър.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Даниела Дариткова ще оглави ПГ на ГЕРБ

Даниела Дариткова сменя Цветан Цветанов като председател на ПГ на ГЕРБ

Даниела Дариткова ще е водач на парламентарната група на ГЕРБ на мястото на подалия оставка досегашен председател Цветан Цветанов, съобщи днес лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. Същевременно Цветанов депозира в деловодството на..

обновено на 28.03.19 в 15:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13