Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: СДС избра да бъде погълнат от ГЕРБ

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС


„Отказът на Светослав Малинов да е водач на евролистата на „Демократична България“ (ДБ) бе мотивиран единствено от желанието да не допусне каквито и да било удари по кампанията на ДБ и съответно загуба на гласове“. Това заяви пред БНР водачът на листата на ДБ Радан Кънев.

В предаването на „12+3“ на програма „Хоризонт“ той посочи, че се очаква в рамките на следващите дни да станат ясни и останалите кандидати, от които досега са обявени само трима (Кънев, Стефан Тафров, Албена Симеонова):

„Има политическо ръководство на коалицията, неговите лидери отговарят за това“.

„В СДС от 2012 г. продължава тежко колебание дали трябва да тръгнат към поглъщане от ГЕРБ, или да бъдат искрен и силен участник в създаването на дясноцентристка алтернатива на ГЕРБ. Явно в крайна сметка СДС избраха поглъщането“, отбеляза Радан Кънев и посочи, че няма да коментира листата на ГЕРБ и СДС.

Политикът изрази надежда преговорите с ДБГ да приключат успешно.

„Съсипваме с пълно основание ГЕРБ от критики. Това правят и медиите, които не са пряко зависими от властта и от мафиотски кръгове, и от неправителствения сектор… Но между критиката и алтернативата има голяма разлика. Това управление ще бъде сменено, когато извадим една наистина единна и силна алтернатива“, каза още Кънев.

„За нас един евродепутат ще бъде успех, а двама - жива победа“, подчерта още той. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вигенин: Участието на СДС в листата на ГЕРБ е част от отговора на силната кандидатура на Йончева

В продължение на години министър-председателят и правителствата в различните формати допускаха Анкара да се държи с България по начин, който изискваше доста по-остри реакции навремето. Това каза за БНР депутатът от „БСП за България“ и бивш..

публикувано на 31.03.19 в 13:59

Мария Габриел води листата на ГЕРБ и СДС на евроизборите

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще води листата на ГЕРБ и СДС за предстоящите европейски избори на 26 май. Двете партии представиха днес кандидатите си за членове на Европейския парламент на специално събитие в..

публикувано на 31.03.19 в 13:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК предупреди България да транспонира коректно закона за борба с расизма и ксенофобията

Комисията изпрати писмо с официално предупреждение до България и още две страни членки да транспонират коректно закона на ЕС за борба с расизма и ксенофобията. Според Комисията законите в България, Естония и Ирландия не квалифицират или поне не..

публикувано на 03.10.24 в 14:31

Венелин Петков: Прозрачността на собствеността е избавление за родните медии

Телевизиите продължават да бъдат основен източник на информация у нас, въпреки че прогресивно намалява. Другото е сайтове, сайтове, а хората не правят разлика между това кой е публикувал информацията и къде я е прочел . Това коментира в интервю..

публикувано на 03.10.24 в 14:28

Васил Тренев, "Софийска вода": Цената от 3,52 лева е три пъти под социалната поносимост

Основната цел е стабилното поддържане на ВиК мрежата и доставката на висококачествена вода до крайните клиенти . Тези причини посочи пред БНР изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев за покачването на цената на водата в столицата...

публикувано на 03.10.24 в 13:58

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят..

публикувано на 03.10.24 в 13:55

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е..

публикувано на 03.10.24 в 13:51

Над 20 души са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е..

публикувано на 03.10.24 в 13:49