Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Димов: София няма да получи извинение от Анкара

Снимка: скрийншот

Властта на Реджеп Ердоган е разклатена в резултат на местните избори в Турция. Този вот беше еманация на тежката икономическа ситуация в страната и той свидетелства за празните тенджери и тигани. Това коментира в ефира на БНР Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.

По официални данни за миналата година инфлацията е над 20%, а за хранителни стоки е над 30 на сто, отбеляза той в предаването на „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Въпреки патриотичните призиви на Ердоган турците да си държат парите в лири, гражданите правят точно обратното и това показва какви са настроенията сред населението. Над 40% от всички спестявания на турци в турски банки са във валута, допълни Димов. Той не изключва резултатите от изборите в Истанбул да бъдат оспорени.

Димов е категоричен, че София няма да получи извинение от турска страна за коментара на външния министър Мевлют Чавушоглу за намеса във вътрешните работи на България.

„Точно преди две години – на 26 март 2017 г., имаше подобни изявления на тогавашния социален министър, който агитираше нашите граждани за кого да гласуват“, припомни бившият генерален консул.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

И управляващи, и опозиция твърдят, че именно техният кандидат печели в най-големия град в страната - Истанбул

Ердоган губи Истанбул

Продължава битката за Анкара и Истанбул след вчерашните местни избори в Турция. В мегаполиса на Босфора кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води само с две десети от процента - или с малко под 24 000 гласа, пред бившия премиер Бинали..

обновено на 01.04.19 в 19:07
Протест на ВМРО пред посолството на Турция у нас

ВМРО: България не е турски вилает

Патриотите от ВМРО излязоха на протест пред турското посолство . Поводът е изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в промените в Закона за вероизповеданията у нас. Пред сградата на дипломатическата мисия се..

обновено на 01.04.19 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Банкова

Бившата шефка на Агенция Митници с ново обвинение – за принуда

От трети опит, Софийският апелативен съд решава да останат ли за постоянно в ареста бившият директор на агенция "Митници" Петя Банкова и хасковския бизнесмен Стефан Димитров. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за..

публикувано на 18.04.24 в 12:09

"Възраждане" се присъедини към ПП-ДБ по казуса "Боташ"

ПП-ДБ и "Възраждане" настояха докладът със заключенията на Временната комисия  по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" да влезе за обсъждане в пленарната зала. От ПП ДБ обявиха, че внасят искане за..

публикувано на 18.04.24 в 12:08

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри. "Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от..

публикувано на 18.04.24 в 12:02

Даниел Митов: Бавенето на рокадата в МВнР застрашава изборите в чужбина

Номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. Пред журналисти Митов беше категоричен,..

публикувано на 18.04.24 в 11:54
Марк Рюте

Рюте уверил Главчев, че ще съдейства за пълноправно членство на България в Шенген

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е уверил колегата си Димитър Главчев, че ще съдейства на България за пълноправното ѝ членство в Шенген пред Австрия.  "Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове и по суша. България се..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Бойко Борисов в село Шуменци

Борисов призова за осъзнаване и отрезвяване на политическата класа

За осъзнаване и отрезвяване на политическата класа, призова Бойко Борисов в село Шуменци, край Тутракан, където участва в тържественото откриване на новия иновативен музей в Мемориалния комплекс "Тутраканска епопея -1916". Откриват мемориал..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Бьорн Хьоке се изправя пред съда

В Хале започва съдебният процес срещу един от най-изявените крайнодесни лидери в Германия Бьорн Хьоке от "Алтернатива за Германия". Той е обвинен за използване на забранени нацистки лозунги по време на политически митинги. "Интересът към съдебния..

публикувано на 18.04.24 в 11:44