Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени представят на децата крачещия робот "Голямата стъпка"

Снимка: БАН

Учени от Института по роботика на БАН ще демонстрират днес пред ученици крачещия робот „Голямата стъпка“. Пред БНР доц. Иван Чавдаров разказа за новото устройство.

„Роботът има много малък брой механични елементи и въпреки това успява да се придвижва чрез крачене, да завива на място около ос, близка до центъра му на тежестта, и  да преодолява дори препятствия, като използва само два двигателя. Дори изкачва стълби, което е доста сложна задача“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„В момента имаме само един модел, който е направен с новата технология за 3D печат и е съвсем мъничък – около 20 см, като играчка е“, обясни доц. Чавдаров.

Той посочи, че такъв тип роботи могат да отидат там, където не можем да се придвижим с класическите превозни средства.

„Може да се прилага в различни направления – за изследователски цели, за спасителни операции, при бедствия и аварии, където средата е недостъпна“, каза доц. Иван Чавдаров. По думите му новото устройство вече намира приложение в училищата.

Днес децата ще научат още как се програмират лего роботи, ще видят и дронове, създадени от докторанти в Института по роботика.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетната комисия в НС одобри Закона за въвеждане на еврото

Бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене Закона за въвеждане на еврото. Според него, левът и еврото ще са валидни валути в обращение един месец след присъединяването на България към еврозоната. За шест месеца от този период ще може лева да се обменя безплатно в евро, като в малките населени места това ще става в пощенските..

публикувано на 01.08.24 в 19:27

Петима пострадали при катастрофа на столичния булевард "Тодор Александров"

Петима души са пострадали при катастрофа на лек автомобил на столичния булевард "Тодор Александров". Малко след 18 ч. колата се е ударила в спирка на градския транспорт, обясниха пред наш репортер от пресцентъра на МВР. Пострадали са шофьорът и жена и две деца, пътували в автомобила. Мъж, който е чакал на спирката също е ранен. Все още няма..

публикувано на 01.08.24 в 19:19

Изгорели къщи в пиринското село Сенокос

Разраства се пожарът в Пирин в района на село Сенокос. Четири къщи са изгорели там.  Пета къща, в близост до изгорелите, е спасена. Евакуирани са всички хора, които живеят в района. Те не са много, тъй като това е високопланинско село. Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина..

публикувано на 01.08.24 в 19:11
Бойци на

Взривоопасна обстановка в Близкия изток, Израел предупреди гражданите си да са изключително внимателни

Израелската армия твърди, че е убила военния командир на "Хамас" Мохамед Дейф при въздушен удар в град Хан Юнис в Ивицата Газа на 13 юли. Междувременно в Техеран се състоя погребална церемония за убития вчера политически лидер на палестинската групировка Исмаил Хания.  Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е убит в Техеран Съветът за сигурност..

публикувано на 01.08.24 в 18:58

Главчев предлага: На ГКПП-тата камионите да се разделят на такива от ЕС и от трети страни

Служебният премиер Димитър Главчев предлага на граничните ни пунктове да се въведе отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на два потока - първият за тези от  държави членки на Европейският съюз, а вторият за ТИР-овете от трети страни. Идеята е обсъдена на днешна среща на премиерът и ресорни министри с транспортни браншови организации...

публикувано на 01.08.24 в 18:54

Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина

Двата големи горски пожара в Малешевска планина и Славянка засега са овладени. Има активни две пожарни огнища. Овладени са двата големи пожара в Благоевградско Вятърът и високите температури обаче не са повод за оптимизъм. Гл. комисар Джартов: Не може да бъдем спокойни все още и за двата пожара в Югозапада Два наши военни хеликоптери и..

публикувано на 01.08.24 в 18:27
Еван Гершкович

Размяна на затворници между Русия и САЩ, Еван Гершкович от "Уолстрийт Джърнъл" е сред освободените

26 затворници от 7 държави са част от разменна операция между Русия и Запада, която е в ход. Сред освободените са американският журналист от "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън.  Турция координира процеса, разпространени бяха кадри на размяна на пленници на летището в Анкара.  Разменените затворници са от..

публикувано на 01.08.24 в 17:33