Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неточен превод изопачил в медиите думите на Чавушоглу за намеса в български закон

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на турското външно министерство смята, че думите на Мевлюд Чавушоглу за българския закон за вероизповеданията са били неточно преведени и изопачени.

Според Хами Аксой в речта в Текирдаг е ставало дума за предишен разговор между българския и турския външен министър, тема на който са били промените в закона и международните норми.

Аксой заяви, че България и Турция имат много близки и добри отношения. По думите му, хората с турски произход, живеещи в България, имат специален принос към тези връзки. Съседските, приятелските и съюзническите страни спазват принципа за ненамеса във вътрешните си работи, посочи говорителят. Той направи коментара си в отговор на журналистически въпрос в Анкара вчера следобед.

Хами Аксой смята, че някои недобронамерени кръгове са прибягнали до погрешно интерпретиране на изказването, за да навредят на отношенията между двете страни. Той не уточни кои са тези кръгове, но допълни, че двустранните връзки няма да бъдат засегнати от подобни „игри“, защото отношенията имат здрава основа.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мевлют Чавушоглу

Турция отказа да се извини заради казаното от Чавушоглу

Турция не пожела да се извини на страната ни за казаното от външният им министър Мевлют Чавушоглу, че е имало намеса от съседката ни за приемането на поправките в Закона за вероизповеданията у нас. Премиерът Бойко Борисов поиска настоятелно..

публикувано на 30.03.19 в 07:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Френски католически духовници с критики към церемонията по откриване на Олимпиадата

Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. До острата реакция на висшите духовници на Католическата църква се стигна,..

публикувано на 28.07.24 в 12:56
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша..

публикувано на 28.07.24 в 11:18
Александър Джартов

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет. Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за..

публикувано на 28.07.24 в 10:06

Българин е загинал в автомобилна катастрофа в Англия

Българско семейство отдаде почит на своя син, загинал при автомобилна катастрофа миналата неделя в Англия, съобщи Би Би Си. Бащата Борислав и майката Красимира споделят пред медията, че "да изгубиш детето си е едно от най-тежките изпитания в човешкия..

публикувано на 28.07.24 в 09:11