Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Снимка: БТА

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет.

Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за фойерверки и един в неизвестност след взривовете между с. Гара Елин Пелин и град Елин Пелин. Жителите получиха съобщения от системата BG Alert за незабавна евакуация. Екипи на пожарната, полицията, на отбраната и Спешна помощ бяха на терен. Пожарът в склада за фойерверки  възпламени  покрива на логистичната база на голяма хранителна верига. Бронирана машина и вертолетната авиация бяха задействани. Пожарите са потушени, но трето денонощие продължават да гърмят остатъци от невзривена пиротехника. Счупени стъкла, паднали мазилки по къщите в близост на инцидента. Обявеното бедствено положение в района ще остане в сила до влизането на пожарникари и сапьори на мястото на инцидента. Разследващите работят по всички версии - сред тях и за човешка грешка или технически проблем. Жителите на Гара Елин Пелин се завърнаха по домовете си. Част от тях прекараха нощта в спортната зала на град Елин Пелин, а полицията пазеше домовете им от мародери. Няма превишаване на допустимите норми за серен диоксид, озон и азотен диоксид  в района на складовете, увериха институциите.

Пожарът в планина Славянка премина от Гърция в България. Два военни хеликоптера от България се включиха в гасенето. На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара.

В засегнатите от пожарите ямболски села продължи доставката и оборудването на фургоните. Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели, обяви премиерът Димитър Главчев. Общините трябва да подадат справки за щетите и искания за покриване на загубите.

Проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България се задълбочава.

В 20 села в Ямболско чешмите редовно пресъхват. Селища в Смолянско също останаха без редовно течаща вода. Хората пълнят туби с вода.

Военен хеликоптер от авиобаза Крумово се включи в спасителната операция, след като мълния уби 47-годишен мъж и 11-годишната му дъщеря. 13-годишният му син подаде сигнала на спешния телефон 112.

За две минути беше изчерпана и втората възможност за съставяне на правителство. ПП-ДБ върна празна папка. Президентът все още не е обявил на коя политическа сила ще връчи последния трети мандат. Срокът изтича утре.  С най-големи шансове са БСП и и „Има такъв народ“, които заявиха готовност да поканят всички парламентарни формации на преговори. ГЕРБ и ДПС са категорични, че този парламент отива в историята и "лети" към нови избори.

През седмицата - нова порция сблъсъци между съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и представители на ПП-ДБ. Пеевски внасяше сигнали в прокуратурата, а ПП-ДБ игнорираха заканите.

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички текстове, свързани със съдебната система в Шестата поправка. Съдиите не постигнаха съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното събрание и те остават в сила. Решенията предизвикаха разнопосочни политически реакции.

И докато процедурата по назначаване на български посланик в Украйна стана предмет на разногласия между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, темата за лятната ваканция повиши градуса на напрежение в Народното събрание.

В отсъствието на Корнелия Нинова заявка за обединена и силна левица дадоха социалисти от цялата страна по време на  традиционния Национален събор на БСП под връх Бузлуджа. "Заедно! Началото е Бузлуджа!" е мотото на събора тази година, а на трибуната се качиха лидерите на всички политически формации, които в Стара Загора се подписаха под документ за сформиране на  широк ляв фронт - сред които президентът Георги Първанов, Мая Манолова, Румен Петков, Татяна Дончева заедно с настоящото ръководство на БСП в лицето на Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов.

Светът е Олимпиада. 45 български спортисти в 16 различни спорта ще участват на игрите във Франция. Летните Олимпийски игри в Париж бяха официално открити в петък печер.  Олимпийските отбори преминаха с лодки по река Сена, стотици артисти изнесоха музикални и танцови спектакли, на Айфеловата кула беше прожектирано светлинно шоу, а огнен балон се извиси над градините Тюйлери, символизирайки свободата и олимпийския дух.

Кулминацията беше триумфалното завръщане на Селин Дион, която дълго отсъства от сцената заради заболяване.

Чуйте обзора на новините от отминаващата седмица в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП, заместник-председател на НС, в интервю пред БНР. И смята, че ако..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша територия вече се включиха и два военни хеликоптера, които ще продължат да облитат и през днешния..

публикувано на 28.07.24 в 11:18
Александър Джартов

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю пред БНР. "Сработва, когато се дава нареждане по установения ред", обясни той и не приема..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Българин е загинал в автомобилна катастрофа в Англия

Българско семейство отдаде почит на своя син, загинал при автомобилна катастрофа миналата неделя в Англия, съобщи Би Би Си. Бащата Борислав и майката Красимира споделят пред медията, че "да изгубиш детето си е едно от най-тежките изпитания в човешкия живот." При инцидента са загинали и двама румънски младежи, с които 18-годишният българин е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Близо 200 новоназначени директори на училища ще преминат практически обучения

Всички близо 200 новоназначени директори на училища в страната ще преминат практически обучения в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в град Банкя,  информират от Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БНР. Обученията стартираха миналия месец и ще продължат до 28 август като..

публикувано на 28.07.24 в 09:09

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за..

публикувано на 28.07.24 в 08:35