Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата в Южна Азия са най-тежко засегнати от замърсяването на въздуха

Снимка: БГНЕС

Замърсяването на въздуха съкращава очакваната продължителност на живота на децата, които се раждат днес, средно с 20 месеца и това ще има най-голям ефект в Южна Азия, сочи публикувано днес проучване, предаде АФП.

Докладът „Състояние на глобалния въздух“ е на базирания в САЩ Институт за последици върху здравето и на университета в Британска Колумбия. Според него замърсяването на въздуха е петата водеща причина за преждевременна смърт в света и е отговорен за повече фатални случаи от малария, пътни инциденти, недохранване или алкохол.

Изследването предупреждава, че съкращаването на живота не е еднакво в света, като децата в Южна Азия ще изгубят по 30 месеца от живота си заради комбинацията от замърсен въздух навън и у дома.

Изчисленията за Източна Азия са 23 месеца в сравнение с 20 седмици за децата в развитите части на Азиатско-тихоокеанския регион и Северна Америка.

Докладът използва данни от края на 2017 г. и посочва, че Китай остава страната с най-високото ниво на смъртност заради замърсен въздух с около 852 000 фатални случаи през 2017 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

790 000 души умират преждевременно в Европа от мръсен въздух за година

Замърсяването на въздуха причинява 790 000 случаи на преждевременна смърт годишно в Европа и 8,8 млн. в глобален мащаб, което е двойно повече от скорошни оценки, сочи ново изследване, цитирано от АФП. Между 40 и 80 процента от тези смъртни случаи..

публикувано на 12.03.19 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заразените с Covid-19 служители в болницата в Сандански вече са 12

Заразените с коронавирус в хирургичното отделение на болницата в Сандански вече са 12. След вчерашните  потвърдени 8 случая на медицински сестри и санитари, днес положителни проби са дали още четирима работещи в отделението, сред които и лекари...

публикувано на 09.10.20 в 17:09