Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Велислава Дърева: Атентатът в "Св. Неделя" е провокиран от властта

Велислава Дърева
Снимка: Ани Петрова, БНР

Никой не е искал да убива царя. Той не е закъснял за църквата „Света Неделя“, защото не е тръгнал. Бил е предупреден, тази теза разви в предаването „12+3“ на БНР журналистът Велислава Дърева, която в понеделник представя книгата си „Атентатът 1925 г. Денят, в който се отвориха портите адови“.

Царят не е бил мишена, защото е единствената легитимна власт.

„Цанковистите са взели властта с преврат и са обявили комунистите извън закона. Едните са над закона, другите - под. Държавата е подложена на терор, избивани са леви хора.“

Дърева припомни двете обяснения за атентата от 1925 година – дело на военното крило на БКП – екстремисти, които действат на своя глава. Цялата вина е хвърлена на ръководителя Коста Янков. „В книгата читателят ще види, че не е той, а съвсем друг човек, който не загива 25-а година, след 9 септември 1944 г. е изключително уважавана фигура. Не е Георги Димитров. Има и десен канон, който се концентрира върху комунистите – терористи и край. Дългата ръка на Кремъл".

Атентатът е провокиран от самата държавна власт, смята Велислава Дърева. Стремежът е да се даде повод за разправа с всичко ляво.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.