Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

3
Д-р Джина Дундова-Панчева
Снимка: Станислава Пирчева

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и който посвещава себе си на това да лекува и вдъхновява едновременно.

Подобно на древногръцкия бог на лечението Хипократ, д-р Джина Дундова-Панчева посвещава дните си на грижата за здравето и живота на другите, но когато настъпи нощта тя се преобразява с крилете на Пегас и полита в света на поезията и изкуството.

В "Нощен хоризонт" говорим за силата на хубавата песен и как тя успява да докосне сърцата на толкова много хора. Търсим отговор на въпроса откъде изгрява слънцето в душата на твореца и има ли светлина в изкуството, което създава. Изследваме света на поезията като паралелен – дали е място за бягство или просто отражение на реалността.

Нашата гостенка се намира на кръстопът между Хипократ и Пегас - като лекар и творец, съчетава изкуството на медицината и поезията. В опит да покажем дълбочината и тази многопластовост на д-р Панчева, разглеждаме процеса на създаване на песен и слово и говорим за това, дали музиката или словото идват първи, как се ражда едно произведение и вплита емоцията в него.

Снимка:Личен архив

Тя ни разкри тайните на своето творчество затова как успява да балансира между професията си на лекар и страстта си към поезията и вдъхнови слушателите с нейния уникален път в света на медицината и изкуството.

Д-р Панчева сподели също така трудно ли се става лекар и каква е цената на добрата подготовка по определена специалност, както и как един специалист се справя с работата с безнадеждно болни деца и пациенти с тежка патология, каквато често се среща в Клиниките по Детска Неврология и какъв е правилният подход към информиране на родителите за прогнозата.

Водени от желанието си да разкрием процеса на създаване на песните, създадени по текстове на д-р Панчева, подчертаваме и важността на сътрудничеството й с продуцента Игор Марковски и композитора Димитър Гетов, които се включиха в разговора. Чухме и литературния критик Юлий Йорданов.

Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Димитрова Дундова-Панчева завършва Английската езикова гимназия със златен медал, а през 1993г.- Медицинския университет . Лекар е – асистент в Катедрата по Физиология на МУ гр. София, където преподава и до момента физиология на медици, стоматолози и фармацевти на български и английски език. От 1994г. работи в Клиниката по Детска неврология на Института по педиатрия като педиатър и електрофизиолог – клинична работа, както и преподавателска, практикува и до днес. Има издадени седем поетични книги, една новела и четири букварчета. Две от книгите са двуезични. Новелата е преведена на английски и арабски език. Нейни стихове са поместени в: „Пламък”, „Словото днес“, „Галерия на думите“, „Тетрадката“и др. Някои от тях са преведени на английски, турски и гръцки език. Има публикувани стихове в Atunus Galaxy poetry, „ Eliz“ (Турция), „Неа Епохи“ Кипър и в някои наши и чужди антологии. Получава награда „Изящното перо-2024“ в международния литературен конкурс, организиран от Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и Салона за българска култура и духовност – Чикаго, както и статуетката „Вдъхновение“ на Международния фестивал на Поезията „Духовност без граници 2024“ в гр. Пловдив. Много от стиховете са послужили за създаване на песни по музика на Димитър Гетов, Стефан Диомов, Иван Кръстев, Валери Костов, Христо Деянов, Светослав Лобошки, Милен Македонски и др. и изпълнени от Маргарита Хранова, Нели Рангелова , Христо Деянов, Тони Димитрова, Георги Христов, Кристина Димитрова, Симона Загорова, Жана Бергендорф, Мариана Попова и др. По някои от стиховете са създадени песни за проекта „Пеещи артисти“ на Игор Марковски, както и много детски песни, някои - финалисти в „Детска мелодия на годината“. Две от песните печелят първа награда на националните конкурси за нова българска песен „Бургас и морето“ и „София пее“. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на писателите - лекари. Обича пътешествията, фотографията, ски спорта и да свири на пиано.


По темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Космически концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" на 11 юли

Остават броени часове до първия съвместен концерт на мултиинструменталиста и носител на 6 награди „Грами“ Джейкъб Колиър и световно известния български хор „Мистерията на българските гласове“ - на 11 юли в зала 1 на НДК.   " С него много лесно се общува, когато влезе, усмихва се, прегръща те и казва: „О, най-после да се видим на живо". Изведнъж..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години..

публикувано на 09.07.24 в 17:25
Димитър Драганов

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни . Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да излезем по-силни от всякога. Разказваме за това как да изградим спокойствие, когато останем сами..

публикувано на 09.07.24 в 16:47

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и композитор от Назарет, Израел. Когато е на 19 години, взема уроци по китара. През 1995 г. се..

публикувано на 09.07.24 в 16:35
Диана Данова – Дамянова

Диана Данова – Дамянова в дебрите на "Софийски музикални седмици" от 70-те години до днес

Музикология или музикознание – от гръцки се превежда като музика и думи. Обект на изследване в музикознанието са произходът на музиката и нейното историческо развитие, теорията на музикалните елементи и проблемите на музикалното изкуство. Този музикален анализ цели да открои естетиката, хармонията и критиката за музикалните произведения . В..

публикувано на 09.07.24 в 10:43
 Айтен Огуджу

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър , преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир . Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет - специалност "Сценография".  Работила е за постановки освен в Турция и в Лондон, Косово, Катар,..

публикувано на 08.07.24 в 11:22

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53