Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов е разпоредил спиране на строежа на небостъргача в "Лозенец“

| обновено на 04.04.19 в 18:08
Автор:
Снимка: Златина Йовкова

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъде спрян строежът на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Кметът Йорданка Фандъкова е потвърдила, че разрешението за строеж на сградата е изтекло.
От своя страна регионалният министър Петя Аврамова е съобщила, че при проверката на ДНСК са установени съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

Аврамова съобщи в Хасково, че до края на деня ще бъде връчен констативен акт на възложителя на строежа. По процедура се изчаква 7-дневен срок за възражение, а след това се издава заповед за спиране на строителството:

„Нарушенията са по време на изпълнение на строителството. Основното е подземните нива, които са три на брой. По проект трябва да имат платформи за транспортиране на автомобили като подземен паркинг. Такива не са изпълнени. Изпълнени са стоманобетонни плочи, които са в монолитни, и други нарушения, които касаят съседен имот“.

Относно валидността но разрешителното за строеж на сградата, тя каза:

„За това трябва да изчакам експерти и юристи да си кажат думата. В случая вече има дело в съда. Нека съдът да отсъди“.

От Строителния контрол допълниха, че в подземните три нива на строежа са извършени дейности, чрез които са закрити конструктивни елементи в нарушение – без издадено разрешение за строеж. В съседния парцел на същия собственик е изпълнен изкоп с неукрепени откоси, без да е обезопасена сградата. Съставен е констативен акт – основание за започване на административно производство за спиране на строителството на обекта. След изтичане на необходимият срок за възражения ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа до отстраняване на нарушенията".

Сградата се строи от фирма „Артекс“, която беше замесена в скандала с придобиване на евтини апартаменти от министри и депутати от ГЕРБ.

Началникът на ДНСК архитект Иван Несторов обаче заяви, че строежът е законен, а главният архитект на София Зравко Здравков е продължил разрешението. ДНСК направи проверка на строежа и установи, че сградата е законна, но има отклонения от строителните книжа.

Жителите на квартала протестираха срещу строежа на небостъргача, като според тях разрешението вече е изтекло.

„Действията сега на ДНСК са в правилната посока, но не са достатъчни. Те доказват, че сградата е с проблеми, а ние искаме да кажат дали е законна, дали е изтекло строителното разрешение. Искаме официално становище. Казусът за нас не е решен. Искаме законът да се изпълнява“. Това каза в предаването „Нещо повече“ на „Хоризонт“ Никола Вапцаров от Инициативния граждански протестен комитет, който от 2017 години се бори с този строеж.

Вапцаров подчерта, че продължават да настояват за среща с регионалния министър Петя Аврамова:

„Искаме становище от отговорния министър, всички временни спирания са несъществени неща“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Регионалният министър чака становище на съд и прокуратура за „Златен век“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че ще изчака становището на Софийския градски съд и специализираната прокуратура по строителството на сградата "Златен век" на фирма "Артекс", заради която днес бяха..

публикувано на 01.04.19 в 18:21

Жители на "Лозенец" протестират отново срещу строежа на небостъргача "Златен век"

Инициативният комитет „Лозенец“ настоява да спре строителството на спорната сграда „Златен век“ и да се разруши незаконно застроеното, след което да се преработи проектът съобразно Общия устройствен план. Несъгласните със станалия известен като..

публикувано на 01.04.19 в 17:03
Строената в софийския квартал

Сградата "Златен век" е законна, но има отклонения от строителните книжа, установи ДНСК

Строежът на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" е законен, но има отклонение от одобрените строителни книжа, за което нарушителите ще понесат санкции.  Това обявиха от Дирекцията за национален строителен контрол след проверка на обекта на..

обновено на 28.03.19 в 19:13

Ангелкова видя лични нападки в твърденията на Симеонов

„Явно сме свидетели на поредните силни чувства на г-н Симеонов към мен“. Това каза след връщането си от туристическо изложение в Севиля министърът на туризма Николина Ангелкова, която беше замесена от председателят на НФСБ Валери..

обновено на 04.04.19 в 17:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59