Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинената в укриване на криминално проявен полицайка – под домашен арест

ОД на МВР в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд промени мярката за неотклонение "задържане под стража“ с „домашен арест“ на разследващия полицай от Благоевград Розалина Кьосева, която преди две седмици беше задържана при акция на прокуратурата и дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР. 

Съдийският състав реши, че по три от обвиненията, повдигнати на Кьосева, липсва обосновано предположение за извършено престъпление. Най-тежкото и доказуемо, според прокуратурата, беше това, че  разследващият полицай е уведомил криминално проявено лице, с което е в много близки отношения, за влязла в сила шестгодишна присъда, постановена от гръцките съдебни власти и издадена европейска заповед за издирване, като го е укривала в продължение на месеци.  

Другите две обвинения, за които съдийският състав реши, че няма достатъчно доказателства, са за изнасяне на вътрешна информация от МВР към същото лице и възпрепятстване на  разследване, което тя самата е водила срещу него. 

Потвърдимо, според съда, е само четвъртото обвинение – за съставяне на множеството официални документи с невярно съдържание, които Кьосева е използвала, за да има контакт с криминално проявеното лице, излежаващо присъда в Бобовдолския затвор, под претекст, че извършва разпити.

Засега прокуратурата не коментира дали ще протестира наложената мярка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар гори в Гърция до границата с България

Служители на държавните горски стопанства от Катунци и Гоце Делчев от рано сутринта са в граничната зона на планината Славянка, където от вчера на гръцка територия бушува пожар. Усилията са насочени към разчистване на зоната от треви и ниска растителност, както и направата на просеки , ако огънят прехвърли и на наша територия, каза пред..

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.

Фон дер Лайен: ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства

ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства, заяви Урсула фон дер Лайен, която преди дни бе преизбрана за председател на Европейската комисия, след като в събота разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън, предаде ДПА. Байдън поздрави Фон дер Лайен за началото на втория ѝ мандат начело на изпълнителния орган на Евросъюза..

публикувано на 21.07.24 в 11:40
Антоанета Цонева

Антоанета Цонева: Реализацията на третия мандат е трудно упражнение

В тази среда устойчиво управление много трудно би могло да бъде създадено . Това каза пред БНР Антоанета Цонева от ПП-ДБ. Тя посочи, че няма как нещо да се промени до утре, когато ще бъде връчен вторият мандат, след като желанието им да бъде обсъдена тяхната декларация и да бъде внесена в парламента е " план, който не би могъл да се..

публикувано на 21.07.24 в 10:50
Хамид Хамид

Хамид Хамид за ситуацията в ДПС: Изходът е в устава, не в талибански изпълнения

Случва се във всяко семейство баща и син да се скарат понякога, но след това обикновено се сдобряват , а с този, който ги е скарал, знаете какво се случва. Така образно описа ситуацията в партията Хамид Хамид, заместник-председател на ДПС и на парламентарната група на Движението, в интервю за БНР. Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган..

публикувано на 21.07.24 в 10:38

Седмица под знака на пожарите и червения код

Тази седмица България горя буквално. Имаше червен код за пожари и високи температури в цялата страна. Тежка беше ситуация в Пловдивско, Хасковско, Източните Родопи, Сакар и Странджа. Горя в района на Огражден планина, на границата с Република Северна Македония. Огънят спря движението по автомагистрала "Хемус" край Варна. Високите температури..

публикувано на 21.07.24 в 10:11

Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция.Температурите продължават да се движат около 42 градуса.Силно земетресение удари остров Крит.Няма щети и жертви. С участие на самолети и хеликоптери овладяха частично пожара до град Серес. Изгоря селскостопански район, но не пострадаха жилища. Няколко екипа на пожарната остават в района,..

публикувано на 21.07.24 в 10:00
Николай Николов

Николай Николов: Държавата може да закупи техника, но какво от това, ако няма хора?

"Ако природата е предпоставка, причината обикновено сме ние, в 90% от случаите ." Това заяви в интервю за БНР Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи и дългогодишен началник на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Човешката дейност е основна причина за възникването на пожарите,..

публикувано на 21.07.24 в 09:58