Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още има опасност за живота на простреляната курсантка от Военното училище във Велико Търново

| обновено на 05.04.19 в 16:01
Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.
Снимка: Здравка Маслянкова

Все още има опасност за живота на курсантката от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, която се простреля снощи със служебния си автомат „Калашников“. Тя беше транспортирана за лечение във Военномедицинската академия в София.

Началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски обясни състоянието ѝ: „Ние правим всичко възможно да избегнем всякакви усложнения, но с опряно дуло в гръдната стена и с всички взривни газове, които са влезли вътре, нещата се усложняват неимоверно“.

20-годишната курсантка от Националния военен университет във Велико Търново, която снощи се простреля със служебния си автомат „Калашников“, беше транспортирана днес с военнотранспортен самолет „Спартан“ от летището в Горна Оряховица за лечение във Военномедицинската академия.

Пострадалата е в тежко, но стабилно състояние, съобщиха по-рано от Реанимацията на великотърновската болница. Инцидентът се разследва от Военно-окръжната прокуратура и Военна полиция.

Трима хирурзи и двама реаниматори пет часа са оперирали тази нощ във Великотърновската болница простреляната курсантка. Тя е била в тежък хеморагичен шок с входна и изходна прострелна рана, съобщи началникът на Реанимацията д-р Сибила Маринова: „Имаше опасност за живота, тя беше в критично състояние. Белият дроб е засегнат и гръдната стена. За щастие имала е късмет, сърцето не е засегнато. Тази сутрин състоянието позволяваше транспорта, стабилизирана е“.

При странни обстоятелства се е простреляла снощи курсантката, коментираха офицери. Тя е почиствала автомата си в личното време, което имат курсантите преди вечерна проверка. Предстои да се изясни дали е спазила правилата за сваляне на пълнителя и произвеждане на контролен изстрел, преди да започне почистването на оръжието.

От Националния военен университет не са излизали с официален коментар.

Ранената курсантка е от факултет „Общовойскови“. Незабавно е била откарана в Спешна помощ на Великотърновската болница. 

Днес достъпът до НВУ е ограничен за външни лица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36