Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Претендентите за президент на Украйна дадоха кръвни проби за алкохол и наркотици

Петро Порошенко (вляво) и Володимир Зеленски след първия кръг на президентските избори в Украйна.
Снимка: Ройтерс

Президентът на Украйна Петро Порошенко и неговият съперник на предстоящия балотаж за нов държавен глава Володимир Зеленски си направиха днес кръвни проби за алкохол и наркотици, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това бе едно от условията, поставено от претендента, за телевизионен дебат между тях преди балотажа на 21 април, което действащият президент прие.

Двамата обаче дадоха кръв за теста в различни лаборатории. Порошенко отиде в лабораторията на стадион „Олимпийски“ в Киев – най-голямото спортно съоръжение в страната. Преди процедурата, която бе пряко предавана в Ютюб, той подписа декларация, че доброволно дава кръв и че е съгласен резултатът от теста на бъде публикуван.

„Всичко мина много лесно“, каза президентът след процедурата. Малко по-късно той каза пред журналисти, че е удовлетворен, че Зеленски е приел предложението му за дебати. „Защото това не е шоу, не е представление, а възможност да се получи информация, отговори за бъдещето на държавата за години, а може би и за десетилетия напред“, каза той.

Порошенко обърна внимание на отсъствието на своя съперник, като изрази надежда, че той „ще събере мъжество и ще дойде на дебатите“. Президентът обаче още не знаеше, че в същото време Зеленски отиде за аналогичен тест в друга, частна лаборатория, където също го очакваха журналисти. След като даде кръв, претендентът, събрал почти двойно повече гласове в първия тур на изборите от сегашния държавен глава, обеща да оповести резултата от теста след три дни. Той също уточни, че не е отишъл за кръвната проба на стадион „Олимпийски“, защото не вярва на тамошната лаборатория. По данни на медиите, цитирани от ТАСС, медицинската служба на стадиона е под контрола над държавата.

Актьорът комик Володимир Зеленски се оказа изненадващ фаворит в президентската надпревара, след като на първия тур в неделя спечели 30,2 процента от гласовете срещу само 15,95 за Петро Порошенко. Сегашният президент с усилия успя да се класира за балотажа, изпреварвайки минимално третия в надпреварата – бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко.

Зеленски, който досега се отказваше от преки дебати с Порошенко, преди два дни пусна, малко изненадващо, видеообръщение в социалната мрежа Телеграм, с което призова президента и свой съперник във втория тур на дебати, но при условие те да се състоят на олимпийския стадион в Киев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Петро Порошенко (вляво) и Володимир Зеленски след първия кръг на президентските избори в Украйна.

Зеленски и Порошенко ще проведат предизборен дебат на стадион в Киев

Украинският президент Петро Порошенко, който на първия тур на президентските избори на 31 март, остана втори, прие предложението на опонента си, комика Володимир Зеленски, за предизборен дебат на най-големия стадион в Украйна, предаде АФП, цитирана от..

публикувано на 04.04.19 в 14:56
Володимир Зеленски

Комикът Зеленски и Порошенко отиват на балотаж за президент на Украйна

Комедиен актьор без опит в политиката печели най-много гласове на вчерашния първи кръг от президентските избори в Украйна, сочат резултатите от първия тур на вота. На второ място се класира сегашният президент Петро Порошенко. При преброени..

обновено на 01.04.19 в 10:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната..

публикувано на 21.07.24 в 20:12
Американският сенатор Джо Манчин (на втори план) с президента Джо Байдън пред Белия дом, 24 юни 2024 г.

Нов призив от конгресмен към Байдън да се оттегли

Джо Манчин стана днес поредният американски конгресмен, призовал президента Джо Байдън да се откаже от участие в изборите през ноември. Вместо това Манчин посъветва Байдън да се съсредоточи върху изпълнението на своите задължения до края на мандата си..

публикувано на 21.07.24 в 19:40

Около 2 км е колоната от товарни автомобили на ГКПП "Кулата"

Малко над 2-километрова колона от изчакващи товарни автомобили се е образувала на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата", предава БТА.  На граничния пункт няма колона от леки автомобили, които да изчакват, за да преминат.  Вчера..

публикувано на 21.07.24 в 19:20

Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия

Все още има висок риск горският пожар в граничната планина Славянка  да премине от Гърция и на наша територия.  В  граничната зона  са десетки служители на горските стопанства от Гоце Делчев и Катунци, както и пожарни екипи с автомобили.  Пожарът..

публикувано на 21.07.24 в 19:09

Поставят контейнерите за временно настаняване в с. Воден, борбата с пожара продължава

Първият контейнер, в който ще бъде настанено семейство, пострадало от пожара в село Воден, вече е монтирано около изгорялата им къща. Днес служебният премиер Димитър Главчев обяви, че в пострадалите села Воден и Крайново ще бъдат доставени 15..

публикувано на 21.07.24 в 18:54

Според АФП Русия е увеличила поне 8 пъти производството на ракети Х-101 спрямо довоенния период

Руското командване обяви за постигнати успехи в битката с украинците източно от река Оскол. Основната украинска крепост в района, където се събират административните граници на Луганска и Харковска област, е Купянск. Едно от превзетите тази седмица..

публикувано на 21.07.24 в 18:31
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

Демонстрации и сблъсъци във Виена

Демонстрация на крайнодесни привърженици и шествие на антифашистки групи и контрадемонстранти доведоха до безредици в центъра на Виена, съобщи австрийското радио и телевизия ОРФ. Според изявление на полицията хора с маски са хвърляли камъни и..

публикувано на 21.07.24 в 17:59