Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Консултативният съвет по национална сигурност вчера е водеща тема на столичните издания. „Като пълен провал определиха участници в свиканото от президента Румен Радев заседание на Съвета, посветено на корупцията“, пише вестник „Труд“. Политици настръхнаха от твърдението на Радев, че държавата е абдикирала и не работи, отбелязва изданието и уточнява, че участниците в заседанието са отхвърлили проекта за решение, подготвен от президента.

„Вместо да отпусне напрежението, очаквано Съветът го нагнети още повече“, пише „24 часа“. Вестникът извежда като акценти настояването на Борисов да се публикува стенограмата от заседанието, както и твърдението на премиера, че предложената от Радев декларация е предизборен подарък за Корнелия Нинова. „Политиците се счепкаха за контрола върху борбата с корупцията“ е заглавието на вестник „Сега“, според който заседанието е показало, че призивите за противодействие на корупцията са само параван за борбата за власт.

Вестник „Дума“ извежда в заглавие думите на президента Радев, че държавността е в криза.

„Ваксините са важни за 80% от хората у нас, 1 милион виждат световна конспирация в задължителната ваксина“, показват данни от национално проучване на Изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“. Резултатите показват още, че докато за две трети от българите имунизациите са безопасни, то 20% от хората с висше образование не споделят това мнение.

„От 500 до 1000 лева излиза изпитният туризъм на кандидат-студентите по медицина, право и информатика, на които най-често се налага да обикалят от град на град, за да се явяват на приемни изпити“, показват изчисления на „Монитор“. Вестникът посочва още, че за първи път за втора задължителна матура най-много ученици са избрали тази по английски език.

Екскурзията около Великден в Париж излиза колкото почивка в Банско, показва проверка на „Телеграф“. Екскурзия до Дубай със седем нощувки излиза по-изгодно, отколкото 5 дни във Велинград, пише още вестникът.

„Космическият полет е много скъп, но ако зад него застане държавата, има шанс“, казва в интервю за „Труд“ първият български космонавт Георги Иванов. На 10 април се навършват 40 години от началото на първия полет на българин в Космоса. По този повод в София ще се срещнат първите космонавти от 5 европейски страни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ЕС ражданията са по-малко от смъртните случаи. Миграцията вдига броя на населението

Миграцията към страните от ЕС е вдигнала броя на общото население през миналата година, въпреки че ражданията продължават да са по-малко от смъртните случаи, пише Ройтерс, като се позовава на европейски данни.  След намаляване на общото население през 2020-2021 г, свързано с въздействието на пандемията от коронавирус, населението в 27-те страни..

публикувано на 11.07.24 в 16:03

Топ 3 на най-желаните специалности в СУ - Право, Психология, Международни отношения

И тази година специалност "Право" е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от "Психология" на второ място и от "Международни отношения" - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе днес. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше..

публикувано на 11.07.24 в 15:56

България става пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО

България ще бъде пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО. Споразуменията са подписани на срещата на Алианса във Вашингтон.  Италия, Албания, Северна Македония и България ще си сътрудничат в рамките на паневропейския транспортен коридор номер 8. А между Гърция, България и Румъния ще има споразумение, за да може да има:..

публикувано на 11.07.24 в 15:54
Инспекция по труда - Шумен

ГИТ: Почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство в първите 6 месеца на годината

След намесата на Инспекцията по труда през първото полугодие на годината са изплатени забавени заплати, възлизащи на 3 400 000 лева.   При над 21 000 извършени проверки са установени почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство. 1 614 са случаите на работа без трудов договор, отчита трудовата инспекция. Установените да работят без..

публикувано на 11.07.24 в 15:19
Реджеп Ердоган

Ердоган във Вашингтон: Възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна"

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който също участва на срещата на върха на Алианса във Вашингтон, заяви, че възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна и стъпки в тази посока трябва да се избягват", след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва планира "мерки в отговор" за удържане на "много..

публикувано на 11.07.24 в 14:59
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Разпадът в ДПС ще повлияе на "патериците" им ИТН и "Величие", а индиректно и на ГЕРБ

Разпадът в ДПС ще повлияе и на "патериците" им ИТН и "Величие", а индиректно и върху ГЕРБ. Това мнение изказа пред БНР комуникационният експерт Весислава Танчева. Процесите в ДПС няма да останат ограничени само в партията, посочи тя и уточни: "Това е поради факта, че  Движението през годините създаваше партии - мюрета, партии - патерици ...

публикувано на 11.07.24 в 14:59

Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества

С гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и изключените от "Възраждане" в Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководствата на шест важни за София общински дружества като Столичния Метрополитен, "Топлофикация София" и Центъра за градска мобилност. На техните места ще бъдат назначени временно изпълняващи..

публикувано на 11.07.24 в 14:47