Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха кмета на Чупрене

2
Снимка: Ради Видин
Кметът на община Чупрене Ваньо Костин и съпругата му са задържани за 24 часа по разследване на специализираната прокуратура. Проверката е за незаконна продажба на общински земи в района на бъдещия ски-комплекс „Миджур“.

Действията на специализираната прокуратура са съвместно с антикорупционната комисия.

Разследването е по данни за продажба на общински земи на дружества, свързани с роднини на кмета. Извършени са множество претърсвания в община Чупрене, както и в Монтана. Според прокуратурата са събрани множество доказателства. Информацията ще бъде обявена утре в Съдебната палата в София, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев:

"Утре ще се извърши окончателна преценка колко лица ще бъдат привлечени под наказателна отговорност и каква ще бъде тяхната мярка за неотклонение."

Не е изключено да бъде поискано временно отстраняване на кмета Ваньо Костин от длъжност:

"В случай, че привлечем лицето към наказателна отговорност, ще бъдат поискани съответните мерки за неотклонение. Утре подробно ще ви дам информация, защото вече става гадаене."

Кметът на Чупрене е откаран в ареста на СДВР. С него е отведена и съпругата му Цветелина. Коментарът и е лаконичен:

"Какво да коментирам? Като в екшън филм съм."

Заради проверките през целия ден сградата на общината беше затворена за граждани. Според служители от администрацията, за продажбата е имало търгове, които са били обявени.

Галина Каменова, главен инженер в община Чупрене:"Не мислете, че тук е имало пазар, в който са се явявали толкова много хора да купуват земи. Цената на земята е изключително ниска , абсолютно неплодородна е. Когато не се говорило за ски-зона "Миджур" въобще не е имало търсене и предлагане."

Според проекта бъдещата ски-зона ще е на близо хиляда декара площ. Търси се инвеститор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия