Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Илиева: По-високи заплати са само едно от исканията на медицинските сестри и дори то не е изпълнено

Снимка: БГНЕС

Държавата не трябва да вклинява неразбирателство между лекарите и медицинските сестри, а да изпълни исканията на здравните работници за достойно заплащане и условия на труд. Това заяви в предаването „12+3“ Мая Илиева – една от организаторките на продължаващите протести на медицински сестри.

Протестите няма да бъдат прекратени въпреки обещаните от правителството допълнителни 50 милиона лева за заплати, с които минималното възнаграждение за сестрите ще се вдигне на 950 лева от 1 юни. Исканията на сестрите са за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, или 1120 лева, както и за конкретна методология за изчисляване. Следващият национален протест на медицинските сестри е насрочен за 15 май.  

„Не ни удовлетворяват, защото изобщо не знаем къде и за какво ще отидат, като предишните 30 млн. Освен това се говори само за болници, а не за всички здравни специалисти, които работят в училища, поликлиники, домове за медико-социални грижи и така нататък“, допълни Илиева.

„Наистина има голямо разделение в заплащането между нас и лекарите, но това е тема на съвсем друг разговор. Не бихме искали да се сравняват заплатите, а просто достойно заплащане на труда ни“, каза Илиева по отношение на изказването на премиера Бойко Борисов, че не иска 50-те милиона да отидат за допълнително материално стимулиране на лекарите.

Илиева допълни, че здравният министър Кирил Ананиев е отказал да покаже на протестиращите работната методология за изчисляването на заплатите им.

„На срещата онзи ден при министър Ананиев той показа изработена методика, но ни я показа отдалеч – вдигна папката с документите. Когато поискахме да я видим, той каза, че не може да ни я предостави, защото ще я развяваме по медиите. Каза, че ще я предостави на работодателите, за да се тества в някои болници. Помолихме го поне да изчете какво включва. Първата точка е, че ще има строг контрол. Втората е да няма дискриминация върху работещите. Другите две точки бяха финансови, като той каза, че за всяка има голяма разработена глава, но ние лично не видяхме методиката“, заяви Илиева. По думите ѝ, Ананиев обещал между 5 и 10 май да има резултати от тестването на методиката.

По отношение на опасността медицински сестри да се откажат от протестите заради увеличаването на възнаграждението им до 950 лева, Мая Илиева каза:  

„Надявам се да останем единни. Целта ни не са само заплатите. Имаме декларация с 9 точки, която не свършва със заплатите. В момента нито една точка не е изпълнена и изобщо не са обсъждани. Надявам се колежките да помислят по-мащабно и да разберат, че искаме цялостна промяна и да не се отказват. На 15 май се надявам да дойдат повече колеги и хора, които да ни подкрепят. Нямаме политически искания и никога не сме имали. Всяка от нас си има предпочитания. За мен лично у нас има две партии – на гражданите и на мафията – и всеки трябва да определи към коя принадлежи“, заяви Мая Илиева – една от организаторките на протестите на медицински сестри.

Цялото интервю с нея чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тоня Димитрова: Северна Македония прави рязък завой надясно

Резултатът от първия тур много категорично какви са нагласите на обществото. Северна Македония прави рязък завой надясно . ВМРО-ДПМНЕ постигна по-голям резултат от очаквания. Този коментар направи в интервю за БНР журналистът от БНТ Тоня Димитрова след първия тур на президентските избори в РСМ. Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на..

публикувано на 27.04.24 в 12:16
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП

Румен Гечев е номиниран за второто място в листата на БСП за евровота.  С най-много номинации за водач на листата е Кристиан Вигенин. Пленумът на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с..

публикувано на 27.04.24 в 12:00

Продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка

В Чикаго и днес продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка. Той е известен с името "Верея". За 14-а година в Чикаго си дават среща танцови състави от цяла Северна Америка. Специален гост тази година е ансамбъл "Българче" от град Винга, Банатска област, в Румъния. Според неофициална информация, на територията..

публикувано на 27.04.24 в 11:51

Извънредни мерки за контрол на трафика в Гърция

В Гърция са въведени засилени мерки за контрол на движението по пътищата , информират от полицията. За да се облекчи пътната обстановка е забранено движението на тирове по първокласните пътища на страната по време на великденските празници. От днес е интензивен трафикът, защото много гърци тръгнаха на път, като събраха седмица почивни дни...

публикувано на 27.04.24 в 11:43

Нейтън Трал: Целта за унищожение на "Хамас" е непостижима

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа са в застой, а сухопътна офанзива срещу южния град Рафах, от каквато Израел не се отказва, ще означава катастрофа за целия Близък изток. Това изречение обобщава последните новини и предупреждения, докато израелски въздушни удари сякаш предшестват неизбежната операция. Тя е и логично продължение на..

публикувано на 27.04.24 в 11:31

Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, въпреки че има забавяне на процеса след януари 2025 г. Макар..

публикувано на 27.04.24 в 11:30

Празник, посветен на певицата Гюрга Пинджурова в Трън

За осма поредна година Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. На открита сцена пред читалището, което носи нейното име, ще започне 5-часова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда...

публикувано на 27.04.24 в 11:20