Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Къдринка Къдринова:

Асанж стана заложник в отношенията между двамата еквадорски лидери

Къдринка Къдринова
Снимка: БНР

“Преди всичко в Еквадор се смени властта. През 2012 година, когато Асанж поиска политическо убежище, президент беше Рафаел Кореа, представител на т.нар. лява вълна в Латинска Америка, а през 2017 година за президент беше избран Ленин Морено“. Това каза пред БНР Къдринка Къдринова в коментар за ареста на основателя на “Уикилийкс“ Джулиан Асанж в посолството на Еквадор след отнемане на политическото му убежище.

“Морено създаде няколко структури, които са между правителството на Еквадор и правителството на САЩ, създаде там едни специални разузнавателни служби, общо – взето постоянно подозира, че всички тези симпатизанти на Корея, които все пак са все още в Еквадор, заговорничат срещу него и му правят конспирации“, каза още Къдринова в интервю за предаването “Хоризонт за вас“.

“Асанж стана заложник в тези промени, в отношенията между двамата еквадорски лидери, но не само това. Морено, сменяйки курса, заставайки изцяло на проамериканска позиция в много други, включително регионални, теми като Венецуела и други такива теми, за които става дума в Латинска Америка, многократно досега даде знаци, че му е неприятно това, че той трябва да поддържа този наследен проблем. Една от реакциите му вчера, вече след ареста на Асанж, беше директно: “ох, най-после се отървахме от едно камъче в обувката“. Очевидно той много отдавна търсеше начин да се освободи от този проблем“, коментира още Къдринова и допълни:

“На Асанж му се създаваха изключително много проблеми, откакто Морено вече е президент. Бяха му забранили всякаква комуникация, защото постоянно го подозираха, че изнася някакви нелицеприятни факти, включително за приятели на Еквадор и за Испания по време на каталунската криза, т.е. той беше отрязан изцяло от достъп до интернет, нямаше мобилен телефон, практически беше в един затвор“.

Цялото интервю с Къдринка Къдринова може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон

Памела Андерсън критикува Великобритания, Еквадор и САЩ за ареста на Асанж

Актрисата и фотомодел Памела Андерсън отправи остри думи към правителствата на Великобритания, Еквадор и Съединените щати след ареста на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж в Лондон вчера, съобщи Ройтерс. Тя го определи като "герой" в серия от..

публикувано на 12.04.19 в 08:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29