Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вълчев защитава новите мерки срещу родители, които не си изпращат децата на училище

Министърът на образованието Красимир Вълчев е в Сливен за участие във форума „Европа в нашия дом“, организиран от ПП ГЕРБ.
Снимка: Стоян Радев

Механизмът за задържане на ученици в образователната система трябва се префокусира, за да успее, каза министърът на образованието Красимир  Вълчев, който е на посещение в Сливен.

Той коментира, че в рестриктивните мерки към родители, които не си изпращат децата в училище, се предвижда да им бъдат спрени не само социалните помощи, но и изравнителните.

Министър Вълчев е в Сливен за участие във форума „Европа в нашия дом“, организиран от ПП ГЕРБ.

Министър Вълчев заяви, че единствено през държавата ще могат да бъдат налагани ефективни рестриктивни мерки срещу безотговорните родители, защото механизмът, чрез който кметовете налагат глоби не работи.

„Убедени сме, че това ще има успех. Всички мерки заедно, всички институции заедно само могат да се справят“, каза той.

Вълчев каза още, че целта е децата не само да бъдат записани в училище, но и да посещават учебните занятия.

„Родителите им не винаги го разбират. Когато се наемат хора от общността, по-добре ги разбират. Над 200 медиатори имаме вече в страната допълнително назначени за последните две години“, посочи той.

Образователният министър съобщи, че от понеделник Регионалното управление на образованието в областта ще има нов началник.

„Има моя заповед за назначаването на г-жа Чолакова“, каза Красимир Вълчев.

Милена Чолакова е избрана след конкурс за длъжността.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Синдикатите отхвърлят отнемане на детски надбавки при 5 неизвинени отсъствия

КНСБ и КТ „Подкрепа“ отхвърлиха промени в Закона за социалното подпомагане, с които ще се отнемат детските надбавки за година при 5 неизвинени отсъствия от училище, детска градина или ясла.  Бизнесът подкрепя идеята. Проектопромените се..

публикувано на 12.04.19 в 16:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изслушване на министър Виолета Коритарова в НС, 18 юли 2024 г.

Министър Коритарова: Засега няма правно основание за премахване на "Подпорната стена" на "Алепу"

На този етап няма правно основание за премахване на изграденото съоръжение на плажа "Алепу", изчаква се окончателното решение на съда. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на..

публикувано на 18.07.24 в 13:27

В Ловеч отбелязаха 187-годишнината от рождението на Апостола

С възпоменателна церемония с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към делото му пред най-внушителния паметник на Васил Левски в Ловеч беше отбелязана 187-годишнина от рождението на Апостола на българската свобода...

публикувано на 18.07.24 в 13:15
Началото на ремонта в района на кръстовището на ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“.

Започна ремонтът на "Опълченска", общински съветници от ГЕРБ-СДС искат оставката на зам.-кмета по транспорт

Започна ремонтът на столичната улица "Опълченска". Затворен за движение е мостът на кръстовището на улицата с булевард "Сливница". Алтернативните маршрути са булевардите "Константин Величков" и "Христо Ботев". Кметът на София Васил Терзиев обяви..

публикувано на 18.07.24 в 13:01

Състояние на тревога в цяла Гърция заради пожарите

Гърция обяви състояние на тревога в цялата страна заради пожарите. Днес е най-горещият ден - с температури 43 градуса. Гражданска защита информира, че днес метеорологичните условия са изключително тежки - високи температури и силен вятър...

публикувано на 18.07.24 в 12:44

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за ноември 2023 - април 2024

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода ноември 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 12:37
Адвокат Марин Ицев и Георги Иванов - бивш заместник-директорът на ОДМВР – Ловеч

Като политически натиск определи уволението си бившият заместник-директор на полицията в Ловеч

Само за няколко месеца от началото на тази година министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уволни дисциплинарно директора на ОДМВР – Ловеч  Станислав Великов  и заместника му  Георги Иванов , който преди това също е бил директор на ловешката..

публикувано на 18.07.24 в 12:07

ПП-ДБ и "Възраждане" искат оставката на вътрешния министър

От ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради несправяне с пожарите у нас. Според депутата Явор Божанков МВР разполага с достатъчно ресурс и последният редовен кабинет на Николай Денков е осигурил 169 млн. лв. за закупуване на..

публикувано на 18.07.24 в 11:42