Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община ще финансира проекти за ремонт на стари сгради със специален статут

Идеята е да се поощрят добросъвестните собственици, за да се реставрират знакови сгради

4
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Общинската пилотна програма "Културно наследство" ще подпомага собственици, които имат затруднения да започнат консервация, реставрация и ремонт на сгради със статут "местно значение". Това съобщи в предаването "Хоризонт до обед" заместник-кметът по културата и образованието д-р Тодор Чобанов. За тази година пилотната програма е обезпечена с 300 хиляди лева, а според резултатите ще се подготви и проекта за 2020 година. 

По цял свят е обичайна практика местните власти да предлагат различни форми на подкрепа, уточни той. "Идеята е да се финансира проектирането на проекти, както за основен ремонт, така и само за фасадни работи, чрез който проект да могат собствениците вече много по-лесно и бързо да кандидатстват, да намерят възможности  за финансиране на самите дейности", коментира Чобанов. Той смята, че през подобни европейски практики могат да бъдат спасени знакови сгради. 

Около 5 процента от сградите с индивидуален статут имат сериозни проблеми, сочи анализът на Столичната община. Това са около 40 сгради. "Идеята е да се подпомогне търсенето на средства от страна на самите собственици, които имат възможност да потърсят както чрез грантово финансиране, така и чрез заем, но това което ги спъва и спира още на първата стъпка, е именно архитектурният  проект. Той също е много сериозна инвестиция, тъй като цените за този вид проектиране са по-високи от средните пазарни цени, защото това е специализирана работа. Тук на собствениците ще се спестяват суми от порядъка на 50-70 хиляди лева, което въобще не са малки суми и са напълно съпоставими, да кажем, с един фасаден ремонт."

Малина Едрева, председател на постоянната комисия по култура в Столичния общински съвет, поясни, че ако собствениците не изпълнят вече подкрепен с публични средства проект, ще се стига до ипотекиране. 

"Много от тези случаи, които тревожат обществото, са свързани с лица, които категорично не желаят да изпълнят своите задължения като собственици на сгради с особен статут", изтъкна още Тодор Чобанов, според когото трябва да се разшири пакетът от стимули за добросъвестните собственици. 

Мариана Мелнишка и Александър Геров са автори на изследване за къщите със специален статут в цялата страна. Информацията от тяхното изследване е събрана в двутомник - "Къщите говорят" и "Къщите още говорят". В цялата страна подобни къщи със специален статут са 660, те са в около 24 града, разказа Мариана Мелнишка.

"В София е прекрасно, всички се грижим за това. Протестите доведоха до този наистина много хубав резултат, европейски резултат. Но в по-малките общини, много често сме питали, с оскъдните средства на някои ентусиаст в общински съвет или кмет, тук-там се прави по нещо. Имам предвид Велико Търново, Плевен, в Лом добре се справят, Шумен също така. Те имат невероятни архитектурни обекти, защото тези архитекти, които са правили София, които са правили Русе след Освобождението, те са строили в градове като Плевен, Шумен. За Плевен има архитект, докаран физически от Австрия да построи дворец на плевенски търговец. Този дворец в момента зее с избити "очи" и отворени "уста". 

Собствениците ги има, но те не могат да го поддържат, живеят в една малка къщичка в двора", коментира още Мелнишка. Според нея за сградите в столицата шансът е по-голям, защото подобни сгради могат да се превърнат в пространства за изкуство. "Но в градове, където няма такова потребление на изкуството, хората са по-скоро песимистични."

На финалната права е създаването на Общински културен институт "Топлоцентрала". Подготовката на проекта тече от 2013 година, когато София се готви да кандидатства за Европейска столица на културата. Работи се много динамично с вече учредената Асоциация "Топлоцентрала", обясни Малина Едрева. "Това е една широка гражданска енергия, която идва от независимия сектор, от нашите творци и институциите", разказа тя.

Става дума за изоставено пространство в Южен парк 2 - топлоцентралата, която някога е захранвала НДК. 

„Първите три милиона лева гласуваме този четвъртък на Столичен общински съвет. Общата сума е 5 милиона и половина, т.е. разликата отива за оборудването. Днес влиза докладът, с който предлагаме на Столичния общински съвет да учреди нов общински културен институт, уточни Едрева. 

Различните гледни точки чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46