Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театрална възстановка на събитията от преди 140 години във Велико Търново

4
Снимка: Здравка Маслянкова

Днес се навършват 140 години от приемането на Търновската конституция. Велико Търново е домакин на честванията, които ще започнат с тържествен молебен в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“. В 10,30 часа в залата на музей „Възраждане и учредително събрание“ започна тържествено заседание на 44-тото Народно събрание.
      

Събитията опреди 140 години ще бъдат представени в театрална възстановка, подготвена от актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. След акапелно изпълнение на химните на Република България и Обединена Европа от детска вокална група „Пеещи камбанки“ в залата от гвардейци ще бъде внесен оригиналът на Търновската конституция. След изказвания на председателите на парламентарните групи и председателя на парламента Цвета Караянчева ще бъде прието обръщение към българския народ.

Паралелно с тържественото заседание на Народното събрание в читалище „Надежда“ ще се проведе открит „Урок по Конституция“ за учениците от всички великотърновски училища. По инициатива на Цвета Караянчева в същия час открити уроци ще започнат във всички български училища.

По обяд във Велико Търново депутатите и официалните гости ще преминат в празнично шествие от музей „Възраждане и Учредително събрание“ до паметника „Майка България“, където ще бъдат поднесени венци и цветя. В центъра на града Националната гвардейска част ще представи спектакъла си „Искри“, след което ще има общоградско празнично хоро. Вечерта ще приключи с тържествена заря-проверка на площад „Цар Асен Първи”, след това ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“, съчетан с празнични илюминации.

Благодарение на тогавашните парламентарни секретари и водените от тях протоколи днес узнаваме какво се е случвало преди 140 години. Оказва се, че България е платила за историческата си памет, разказва актьорът и сценарист на театралната възстановка Иван Митев, който е проучил парламентарните протоколи преди 140 години:

„Тези протоколи по някакъв особен начин се оказват в един от участниците, който се намира в Русия и когато умира, неговите наследници намират протоколите, свързват се с държавата, държавата им плаща определена сума и така тези протоколи се появяват в България, иначе е можело да изчезнат“.

Парламентарните секретари разказват за оживлението денем и нощем в Търново, когато работата на депутатите е била съпътствана от димящи скари и леещо се вино, а в местното читалище са провеждани предварителни заседания, на които е обсъждана и съдбата на българите от Македония и Тракия.

Проектът за бъдещата конституция е изготвен от руския юрист Сергей Лукиянов, княз Александър Дондуков и Марин Дринов. Той е издържан в консервативен дух, с широки правомощия на монарха и ограничени права на гражданите. По-късно проектозаконът е преработен в по-либерален дух и представен за обсъждане.

Пословични са битките между либералите и консерваторите в Учредителното събрание, но първата българска конституция установява демократичните начала на обществено-политическия живот, устояли на всички изпитания на времето и еднакво валидни и необходими и днес като народно представителство при всеобщо избирателно право, политически плурализъм и свобода на сдружаването, разделение на властите, децентрализация в общинското управление, свобода на печата, мисълта и словото, разказва театралната възстановка на събитията от преди 140 години.

Не само конституцията, в Търново преди 140 години тогавашните народни избраници са взели важни решения за страната, разказва актьорът и изследовател на парламентарните протоколи Иван Митев:

„По предложението на Славейков и на Драган Цанков се появява идея да се построи храм-паметник в Търново, който после се премества в София. Същите тези хора предлагат на връх Свети Никола да бъде издигнат паметник на загиналите опълченци. Много любопитно нещо е как в заседанието като народни представители участват хора като Милетий, който е от виновниците за свалянето на екзарх Антим Видински и пращането му в заточение. Тук е хаджи Иванчо Пенчович, който подписва смъртната присъда на дякона Левски. Те създават един комплот и в продължение на доста време прекратяват заседанията на парламента, искайки по този начин да го провалят, но успяват да ги убедят и постепенно всички се връщат. Има една много любопитна сцена, когато се опитват след едно изказване на Славейков да провалят заседанието и тръгват да карат хората да напускат. Тогава се намесват Драган Цанков и Стамболов, който присъства като гражданин вътре. Раздали са се доста шамари. Милетий е тласнат по големите стълбища надолу и пада чак долу в ниското“.

11 великотърновски актьори участват във възстановката по приемането на Търновската конституция. Като граждани актьорите имат своите критики и не приемат част от действията на сегашните ни депутати. Детелин Кандев, който изпълнява ролята на екзарх Антим Първи, и Иван Евстатиев, пресъздаващ образа на Петко Славейков, коментираха:

„Лошо ще бъде, ако се превърнем в държавица. За сега не сме държавица, но, ако я караме така, можем и да стигнем до държавица“.

„Когато се получава разнобой между червени, сини, зелени, напредък не може да има. Ние, българите, трябва да се обединим, оставате ги тези партии. Славейков го казва: „Всякой един народ трябва да обича отечеството си“, а не всяка една партия“.

Според актьора Георги Тодоров, изпълняващ ролята на Стефан Стамболов, хубаво би било и днес да има политически лидери, които да се разделят с приближените си в името на това държавата да се изчисти, а за правовата държава коментира:

„Свобода, демокрация, да се развиваме безпрепятствено без да докачиш правата на когото и да е – много хубаво нещо, ако го има в тази държава“.

Една от възловите фигури в Учредителното събрание преди 140 години е бил Тодор Икономов. Ролята му в театралната възстановка изпълнява актьорът Стоян Борисов, който има любима фраза на героя си, която днес е трудно изпълнима:

„От нас, господа, от нашето Събрание зависи да направим наший сенат така, щото не само да се представлява същий и единний български народ, но да се изберат хора честни, достойни и деятелни“. Това е един много висок стандарт и много висок идеал. Той би могъл да се осъществи единствено и само, когато човек има по-висш идеал от себе си, от своя личен интерес“.

Актьорът Виктор Терзийски, изпълняващ ролята на Петко Каравелов, коментира:

„За съжаление, с днешно време не мога да направя съпоставка, защото не мога да сравня тогавашните родолюбци, които са милеели за изграждане на държавност, и сегашните, които не милеят за такова нещо. По-скоро разграждат държавата“.

Народните представители от 44-ото Народно събрание ще гледат театралната възстановка на великотърновските актьори в музей „Възраждане и учредително събрание“, където преди 140 години 231 депутати са изработили и приели Търновската конституция. На тържествена сесия, която Българското национално радио ще предаде пряко, ще бъде прието обръщение към българския народ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков (в центъра) отговаря на актуални въпроси пред депутатите от ресорната парламентарна комисия - 25 юли 2024 г.

Гвоздейков: Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт

Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт, заяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Пред депутатите в ресорната парламентарна комисия той обясни, че полската компания Stadler, която беше избрана за изпълнител на доставката на 35 мотрисни влака, е поискала да прекрати договора. От нейна..

публикувано на 25.07.24 в 17:08

Позиция на МС за смяната на областните управители на Смолян и Кърджали

От Министерския съвет излязоха с позиция за решението, с което вчера бяха освободени областните  управители на Смолян и Кърджали, а на тяхно място бяха отново назначени хората, които само преди месец бяха отстранени от тези постове.  Смениха областните управители на Кърджали и Смолян От Кабинета "Главчев" напомнят, че съгласно Конституцията..

публикувано на 25.07.24 в 16:54

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по енергетика.  При постигнат консенсус, то ще бъде внесено в пленарната зала. Ако решението бъде..

публикувано на 25.07.24 в 16:50

Олимпийските игри: Човешко творение и съвкупност от неговия прогрес

Олимпиадата - събитие с много посоки. Утре предстои официалното ѝ откриване във френската столица Париж.  Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж Интервю с Елена Шаханова - дългогодишен състезател и треньор по волейбол. Като състезател, тя е носител на..

публикувано на 25.07.24 в 16:48
Комисията по бюджет и финанси заседава в сградата на Народното събрание - 25 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри 194 млн. лв. за оборудване на 2 кораба от типа лека фрегата за ВМС

С единодушие Бюджетната комисия на НС одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили.  Средствата са разпределени за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните бюджетни разходи..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Мнозинството в Бюджетната комисия подкрепи внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото

Мнозинството в Бюджетната комисия на НС подкрепи внесения от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица. Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова припомни важни срокове по въвеждането на новата парична единица в..

публикувано на 25.07.24 в 16:34
Георги Милтиядов

Георги Милтиядов и Плевенската филхармония канят на "Среща в Бургас"

Плевенската филхармония и диригентът Георги Милтиядов  канят на   концерта "Среща в Бургас" . Той  ще се състои на 29 юли от 20.30 часа в спортната зала "Бойчо Брънзов" в града. " Това е едно своеобразно отбелязване на моята 25-годишнина и крехките 10 години като композитор ", каза пред БНР Георги Милтиядов. В анонса на концерта..

публикувано на 25.07.24 в 16:23