Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийските игри: Човешко творение и съвкупност от неговия прогрес

| Интервю
Снимка: Архив

Олимпиадата - събитие с много посоки. Утре предстои официалното ѝ откриване във френската столица Париж. 
Интервю с Елена Шаханова - дългогодишен състезател и треньор по волейбол. Като състезател, тя е носител на Купата на европейските шампиони и Купата на купите с отбора на ЦСКА, многократна шампионка е на България и участник в националния отбор.

Защо олимпийските игри се определят като събитие с много посоки? 

Олимпиадата е един букет от стимули, цели, емоции и спорт. А "Спортът е живот, немислим без спорт", казваше баща ми. Тази максима, ако се анализира, ще каже много неща. Олимпиадата е най-висшето състезание на света, древногръцко изобретение, възобновено от Пиер Дьо Кубертен. Олимпийските игри олицетворяват човешкото развитие - човекът като се осъзнал за такъв, за да оцелее и за да се храни e бягал, скачал е по земята и във водата, плувал, хвърлял, ползвал е лък и стрели, правил си лодки, катерил се, яздил, имал схватки със себеподобни. Това е базата на създадените във времето спортове. Те произхождат от житието и битието. Древните гърци са започнали от там - като средство за съревнование и забавление, съчетавайки го със силата и красотата на човешката фигура в легенди и митове. Още от тогава Олимпиадата е символ на мир, защото спирали да воюват. Жалко, че в днешните бурни времена това едва ли ще се случи. В Париж са взели максимални мерки срещу атентати на откриването утре на река Сена. Спортисти на Италия и Израел се паднаха по азбучния ред в една лодка и в нея ще има представители на Мосад – разкри днес Gazzetta dello sport. A в името на мира, президентът на Италия каза на олимпийците си да отправят заедно с тези от другите страни послание за мирно съжителство, приятелство и сътрудничество. Папа Франциск също взе отношение по време на последната неделна литургия от площад "Св. Петър" в Рим. Посланието му е чудесна "картина" за това какво е спортът и Олимпиадата. Той каза: "Спортът има голяма социална сила, способна да обедини по мирен начин хора от различни култури. Надявам се, че това събитие може да бъде знак за приобщаващия свят, който искаме да изградим, и че спортистите, със своето спортно свидетелство, са вестители на мира и валидни модели за младите хора. По-специално, според древната традиция, Олимпиадата е възможност за установяване на примирие във войните, демонстрирайки искрено желание за мир".

Какво е предизвикателството за всеки спортист да участва на Олимпиада? 

За един съвременен спортист Олимпиадата е цел, до която се стига с много труд, преодоляване на различни трудности, даже на самия себе си. Един спортист, за да стигне до Олимпиада, трябва да бъде възпитаван и трениран по определен начин, но преди всичко той самият да усеща, че го иска и може, независимо колко е талантлив. Трябва да преодолява изпитания и на тренировките, и на състезание в съревнование с противниците си с цел да реализира максимално най-доброто от себе си. Набира опит от националните, континенталните и световни първенства и различните квалификации, за да стигне до Олимп, вдъхновен и уверен да се стреми да го изкачи. В нашето семейство това бе лайтмотивът в треньорската работа на родителите ми и техни волейболистки спечелиха бронзовите олимпийски медали в Москва – единствените в историята на женския ни волейбол. И много други български треньори от други спортове познават тези системи на работа, както и чуждестранни. Олимпиадата е и морална ценност. Отделно са правителствените отличия и награди за спечелените медали. Освен това, Олимпийските игри ако са национална политика като най-висша цел, ефектът е много голям. Италианците разбраха това и от няколко Олимпиади насам, "апетитът" им за изява, да са сред първите, нараства. Италианците са с 403-ма спортисти, ще се състезават в 34 дисциплини и мисля, че ще спечелят медали във всичките. Прогресът на италианците е и в резултат на това, че всички адзури, без спортните игри, ги военизират, както бе едно време у нас и тази система е успешна за спорта. Отделно, че Олимпиадите вече са свързани с реклами и бизнес.

Като спортист не си имала възможност за участие в олимпийски игри, но като журналист си отразявала такива. Разкажи ни повече за тази емоция? 

Да, с Тео Черешев и с Ивайло Герчев отразявахме Зимните игри в Торино през 2006-а. Беше хубаво и много интересно. Още ми е пред очите награждаването на нашата Евгения Раданова с бронз на 500 метра в шорттрека. Сцената на този ритуал  бе в центъра на Торино и имаше много хора, а ние българските журналисти бяхме най-щастливите на Земята. Беше ми много интересно да гледам състезанията по бързо пързаляне с кънки. Италианецът Енрико Фабрис стана един от символите на адзурите и на Игрите с 3 медала в този спорт – златен, сребърен и бронзов, след надмощието на нидерландците. Интересно е и защото се срещаш с много и най-различни хора като премиери, министри, големи спортисти, чуждестранни колеги и най-обикновени хора. Много ми бяха забавни местните жители, особено традиционните дами-домакини – те си личат отдалече по външния вид. Личеше си как нарочно са излезли, за да обиколят олимпийските обекти, да видят как изглежда Олимпийският стадион и изобщо Олимпиадата се оказа любопитно събитие и за гражданите на Торино. А веднъж ми се наложи да взема такси. Разговаряхме с шофьора, в един момент той ми каза: "Знаете ли госпожа, че местните жители тук са толкова тъжни, че успяха да премахнат усмивката и радостта, която носят в себе си южняците". В Торино отдавна има много имигранти – италианци от Южна Италия заради заводите "Фиат". Не попитах шофьора дали произходът му е южняшки, но по изражението на лицето му бе изписано съжаление. Все пак, казаното от него ни развесели, но то показва и разнообразното богатство на нрави, култури и обичаи на Апенините.  

А имаш ли други забавни, но "български" случки?

Да! Тя е нещо като "показно" на майка ми Фанка. Вкъщи бе ритуал да се гледа Олимпиадата. Веднъж на едно откриване сме седнали пред телевизора. По едно време се звъни на вратата. Отива майка ми да види кой ни досажда в този важен момент. Чувам я да казва: "Абе, какви хора сте вие? Не ме занимавай с глупости, открива се Олимпиадата. Иди да видиш какво събитие е и да разберете какво нещо е спортът!" и тръшна възмутено вратата. Отнесе го съседката от горния етаж, която отговаряше за домсъвета. Тя си взе поука и до края на Игрите не посмя да ни занимава с делата на домсъвета.

Какви са очакванията ти от предстоящите игри? 

Искам и желая от сърце българските олимпийци, макар и малко, да спечелят много медали. Ансамбълът по художествена гимнастика например да надиграе силната конкуренция на италианките и да бъде пак олимпийски шампион. В индивидуалните изпълнения в този спорт също, както в плуването, където Италия също е много силна. Изобщо, нашите да спечелят много медали. Защото Олимпиадата е и радост за спортиста, постигнал успеха и донесъл радост на хората. Защото победата е радост! Да чуеш националния химн в твоя чест и публиката да пее е равносилно на полет. Страхотно усещане! Една симбиоза, като на концерт. Тя не може да се опише, защото думи за такова изживяване няма! Трябва да се преживее!

За предстоящите Олимпийски игри и очакванията от нашите спортисти - коментар в предаването "12+4" на "Хоризонт" направи и Антони Йорданов, който е специалният пратеник на БНР в Париж. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон, които притежават недвижимия имот в парка "Росенец". А освен него - и имот в столичния квартал "Бояна". В съобщението на..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите поискаха да бъдат спрени строежите незабавно...

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица. Това съобщи за БНР изпълняващият длъжността областен управител на Кюстендил и координатор по..

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54

Съдът в Монтана отказа да предаде на чешките власти мъж от Лом

Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц., на 24 години, от Лом, по обвинение за извършена в Чехия кражба на две бутилки алкохол, за което е осъден на 9 месеца лишаване от свобода.  Кражбата е..

публикувано на 29.08.24 в 19:34

Стармър и Макрон обсъдиха рестартирането на отношенията с ЕС

Британският премиер Киър Стармър заяви, че е обсъдил в Париж с френския президент Еманюел Макрон възстановяването на отношенията с ЕС, както и редица други наболели проблеми. Киър Стармър е на обиколка в Европа, целяща да рестартира отношенията с ЕС след Брекзит.  Вчера той посети Германия, където обяви заедно с германския канцлер Олаф Шолц,..

публикувано на 29.08.24 в 19:13
Георги Георгиев

Насилникът на Дебора остава в ареста

Обвиняемият по делото "Дебора" Георги Георгиев остава в ареста, след като Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд, с което мярката за неотклонение "задържане под стража" беше променена в "домашен арест".  Това става след като днес Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд от края на миналия месец, с което..

публикувано на 29.08.24 в 18:58