Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко часа след пожара в "Нотр Дам" са постъпили дарения за над 500 милиона евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шокът след пожара в „Нотр Дам“ в Париж е много голям. Хилядите, които проследиха случващото, се плачеха, други се кръстеха, но трети си подадоха ръка, без да се познават и без да говорят същия език. Струва ми се, че днес има вълна от солидарност между християните, която е невероятна и която това нещастие предизвика, коментира пред БНР журналистът Божидар Чеков, който живее във Франция.

„Нотр Дам“ е най-посещаваният паметник в света. От около 20-те млн. туристи, които посещават Париж, 15 млн. се отбиват да видят „Парижката Света Богородица“ всяка година“, каза Чеков в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Той разказа, че строежът на храма е свързан с кръстоносните походи и най-вече с реликвата „венеца от тръни“ на Исус Христос, който е донесен от император Балдуин в Париж.

„Пожарът изглежда е свързан с ремонта на „Нотр Дам“ и за щастие преди два дни венецът бе преместен на сигурно място и не е пострадал снощи“, заяви Чеков.

"Има съмнения около случилото се заради ремонта на статуите на апостолите, които са от мед и тежат по 250 тона. В този момент те бяха местени в една работилница, за да бъдат реставрирани и измити. Последният работник е напуснал строежа вчера в 17,30 часа, а пожарът е избухнал час по-късно. Това предизвика съмнения за началото на пламъците и сега се разследва, но точно установени факти за злонамерени действия няма въпреки наличието на подозрения", каза Чеков.

Той допълни, че щетите са на стойност милиони и за приятна изненада още тази сутрин пристигнаха дарения за над 500 млн. евро.

За Божидар Чеков "реакцията на християните е невероятна, защото в такива моменти целият християнски свят се обединява, без да има значение дали си православен, или католик". 

Целия разговор можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Овладян е пожарът, обхванал катедралата

Опазени са двете основни кули на "Нотр Дам"

Пожарът, обхванал катедралата "Нотр Дам"   унищожи почти целия покрив на катедралата и причини рухването на нейния шпиц, висок 93 метра. Опазени са двете основни кули, емблема на сградата, откъдето туристи имаха възможност да разгледат града.  Един..

обновено на 16.04.19 в 12:17

Туск призова всички страни от ЕС да помогнат на Франция да възстанови "Нотр Дам"

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова всички 28 страни-членки да помогнат на Франция да възстанови катедралата "Нотр Дам"  "Знам, че Франция може да се справи сама, но на карта е заложено нещо повече. Пожарът в катедралата ни..

обновено на 16.04.19 в 12:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08