Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частни болници: Допълнителното финансиране за медицинските сестри създава неравнопоставеност

Адв. Мария Петрова: Спорен е начинът на отпускане на тези пари

Националното сдружение на частните болници излезе с критична позиция срещу допълнителните пари - 50 млн. лв., които правителството отпусна за заплати на медицинските сестри. „Ситуацията рефлектира върху работата на медицинските специалисти и се отразява негативно на качеството на оказваната медицинска помощ“, е записано в позицията.

Председателят на УС на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев посочи пред БНР какви са притесненията им:

„Това е някаква нова система на финансиране на здравеопазването, за която ние нищо не знаем и която излиза извън рамките на традиционната, установена с години, система за финансиране. Това създава предпоставки за неравнопоставеност както между различните участници в системата на здравеопазването, така и между различните професионални групи в системата“.

В предаването „Преди всички“ Грудев припомни, че има европейски директиви, които забраняват финансирането и държавното подпомагане на търговски дружества. В България съществува методика за субсидиране на лечебните заведения, но тя касае лечебните заведения в труднодостъпни и отдалечени райони или за дейности, които не се покриват от обхвата на НЗОК, добави той.

По думите му обаче сега не става въпрос за това. Според него това се случва под натиска на протестите.

До този момент няма отговор от институциите на декларацията на частните болници, заяви Красимир Грудев. Той посочи, че биха подкрепили методика за справедливо остойностяване на труда на всички медицински специалисти в държавните и общински лечебни заведения:

„Към средата на май ще видим каква е тази методика и тогава ще преценим това, което се предлага, дали е справедливо и дали би потушило евентуално протестите на лекари и медицински сестри“.

Красимир Грудев заяви, че категорично подкрепят протестите на медицинските сестри в частта за достойно заплащане на труда.

Той отбеляза, че при частните болници няма такова разграничение и диспропорция в заплащането. По думите му заплащането там е достатъчно добро и именно това е допринесло за това много български лекари и медицински сестри да не са напуснали страната.

Адв. Мария Петрова посочи от своя страна, че е много важно откъде идват допълнителните 50 млн. лв. Според нея е спорен въпросът за начина на отпускане на тези пари:

„Ако тези пари наистина идват от държавния бюджет, можем просто да приемем, че държавата е станала добър управленец на едни структури, които са нейни. Въпросът е защо извън държавните болници пари се дават и на други и защо тези 50 млн. пряко биват насочвани за заплати на медицинските специалисти. Постигането на договореност за трудовото възнаграждение на когото и да било е въпрос на договореност между работодателя и работника. Подобен род субсидии, наистина безспорно нужни, поставя резонния въпрос – това противоречи ли на възможността държавата да субсидира и по каква методика това, което ужким управлява“.

Ако кърпим дупки постоянно, това поставя под съмнение колко добър управленец е държавата, подчерта адв. Петрова и добави: „Поставя под съмнение и нещо много важно. Интересът на частните болници е техният бизнес. Ние губим държавното си здравеопазване, обезкървяваме го, лечебните заведения, които държавата трябва да управлява, не са добре управлявани поради куп други неравнопоставености, в които частните болници не ги подкрепиха“.

Протестите на медицинските сестри продължават. Те се готвят и за национален протест на 15 май в София, въпреки отпуснатите допълнителни средства. Медицинските сестри твърдят, че няма да се откажат от искането си стартовата им заплата да стане 1120 лв.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на Княжево протестираха по-рано днес. Металните ограждения с надпис „Частен имот“ са били поставени предни дни, с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да избягват да се впускат в "порочна конкуренция".  По-рано китайският външен министър Ван И..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал Кройдън бяха разследвани след пожар в склад в източен Лондон през март. Те са първите хора,..

публикувано на 26.04.24 в 15:51