Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либийският премиер се оплака от мълчанието на съюзниците си

Файез Сарадж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепяният от ООН премиер на Либия Файез Сарадж осъди „мълчанието“ на своите международни съюзници, докато сили на неговия противник Халифа Хафтар напредват към столицата Триполи, предаде Би Би Си.

Над 205 души са убити в боевете, които избухнаха на 4 април, сочат данни на Световната здравна организация.

Докато насилието продължава Сарадж заяви пред Би Би Си, че неговите хора започват да се чувстват изоставени от света.

Той каза, че неуспехът да бъде подкрепено неговото международно признато правителство може да има други последствия, като например засилване на терористичната организация „Ислямска държава“.

„Обществото е недоволно от мълчанието на международната общност“, подчерта Сарадж и се оплака от бездействието на Съвета за сигурност на ООН, в който няма консенсус за реакция на ескалиращата криза.

„Руснаците няма да приемат споменаване на името на Хафтар, въпреки че всеки знае, че той е зад“ тези събития“, изтъкна премиерът.

Либия е в хватката на насилие и политическа нестабилност след свалянето на покойния лидер Муамар Кадафи през 2011 г.

Поредната криза започна преди три седмици, когато маршал Хафтар започна настъпление към столицата, което Сарадж определи за опит за преврат. В четвъртък неговата администрация обвини Франция в подкрепа за Хафтар. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сили на Хафтар са отблъснали атака в Южна Либия

Въоръжена групировка е атакувала днес голяма военновъздушна база на Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар, след като той прехвърли по-голямата част от силите си на север в опит да превземе столицата Триполи, предаде Би Би Си...

публикувано на 18.04.19 в 17:31
Боян Чуков

Боян Чуков: В Либия има битка между големите компании за парче от петролната баница

90% от либийския нефт отива в Европа. Затова европейците са нервни от военните действия между ген. Халиф Хафтар и частите на премиера Фаиз Сарадж. Мнението е на анализатора проф. Боян Чуков. В предаването „12+3“ той нарече конфликта „битка между..

публикувано на 09.04.19 в 13:58
Халифа Хафтар

Халифа Хафтар - „човекът на Москва“ в Либия

Русия завява, че не взема страна в боевете в Либия, но зад кулисите Москва категорично подкрепя маршал Халиф Хафтар, твърдят експерти, цитирани от АФП. Хафтар, чиито сили започнаха миналата седмица изненадващ атака към столицата Триполи, е..

публикувано на 09.04.19 в 14:28