Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп разговарял по телефона с Халифа Хафтар

Халифа Хафтар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом съобщи днес, че президентът Доналд Тръмп e разговарял по телефона в понеделник с либийския военачалник Халифа Хафтар, с когото е обсъдил „продължаващите антитерористични усилия и необходимостта от мир и стабилност в Либия“, предаде Ройтерс.

В началото на месеца Либийската национална армия на Хафтар предприе офанзива срещу столицата Триполи, където е международно признатото правителство на премиера Файез Сарадж.

Белият дом уточни, че Тръмп е „признал значителната роля на фелдмаршал Хафтар в борбата с тероризма и в обезпечаването на сигурността на либийските петролни ресурси“. Двамата дискутирали споделена визия за прехода на Либия към стабилна и демократична политическа система.

По данни на Световната здравна организация жертвите на започналите на 4 април сражения в Либия са поне 213 души. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Файез Сарадж

Либийският премиер се оплака от мълчанието на съюзниците си

Подкрепяният от ООН премиер на Либия Файез Сарадж осъди „мълчанието“ на своите международни съюзници, докато сили на неговия противник Халифа Хафтар напредват към столицата Триполи, предаде Би Би Си. Над 205 души са убити в боевете, които..

публикувано на 19.04.19 в 10:50

Ще доведе ли конфликтът в Либия до нова мигрантска криза в Европа

Либия отдавна е център за трафик на хора, опитващи се да достигнат Европа. Лидерът на признатото от ООН правителство на страната предупреждава, че избухналите неотдавна боеве около Триполи могат да породят нова бежанска вълна. Други казват, че тези..

публикувано на 18.04.19 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освободиха косовските полицаи, арестувани в Сърбия

Освободиха тримата косовски гранични полицаи, които бяха задържани от сръбските власти на 14 юни, съобщи БТА. Първият секретар в косовската служба за връзки с Белград Фатмир Хаджоли информира, че служителите на реда Рифат Зека, Бечир Сефа и..

публикувано на 26.06.23 в 12:32
Руски боен самолет

При руски въздушни удари в Сирия са убити най-малко седем души

При руски въздушни удари в северозападната част на Сирия са убити най-малко седем души, включително четирима цивилни, в отговор на смъртоносните атаки с дронове, за които са обвинени бунтовническите сили, съобщи наблюдател на войната, предаде АФП...

публикувано на 25.06.23 в 13:28

Седем жертви на спирка в Тексас

Седем души са загинали в американския щат Тексас, след като автомобил се е врязал в група хора на автобусна спирка в близост до приют за бездомни и мигранти. Инцидентът е станал близо до центъра "Озанам"..

публикувано на 07.05.23 в 22:58

Най-малко 14 души са загинали при наводнения в района на земетресенията в Турция

Внезапни наводнения отнеха днес живота на най-малко 14 души, живеещи на палатки и в контейнерни жилища в пострадалия от земетресението регион на Турция, като увеличиха натиска върху президента Реджеп Тайип Ердоган преди предстоящите избори...

публикувано на 15.03.23 в 19:02
Срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали е насрочена за 15-16 ноември 2022 г.

Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Индонезия идната седмица, съобщи АФП, позовавайки се на представител на руското посолство в Джакарта. Това е първото руско потвърждение, че Путин няма да пътува до..

публикувано на 10.11.22 в 08:45
Унгарският премиер Виктор орбан говори пред парламента в Будапеща

Европарламентът: Унгария вече не е демокрация

Унгария вече не може да се смята за пълна демокрация - това заявяват евродепутатите в доклад, приет с голямо мнозинство. Те призовават  европейските институции да предприемат действия в тази насока и дори да бъдат подведени под отговорност. О..

обновено на 15.09.22 в 17:45
Посещението на Нанси Пелоси в Тайпе предизвика напрежение между Тайван и Китай

Американски конгресмени на посещение в Тайван

Делегация на Конгреса на САЩ пристигна в Тайван в неделя, съобщи посолството на Вашингтон в Тайпе. Посещението идва дни след като Китай проведе военни учения около острова като отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите..

публикувано на 14.08.22 в 17:53