Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чеченският лидер Рамзан Кадиров пожела успех на Володимир Зеленски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Задоволство от поражението на Петро Порошенко и предпазливост по отношение на победителя Володимир Зеленски. Така накратко могат да бъдат обобщени първите реакции в Русия на резултатите от президентските избори в Украйна.

Без категоричен отговор остава въпросът дали Москва изобщо ще признае резултатите от вота в Украйна. Като основания да не го направи се изтъква решението на Киев да не допуска руски наблюдатели и да не открива избирателни секции на руска територия. Всеобщо е мнението, че не трябва да се избързва, че трябва да се изчакат първите стъпки на новоизбрания президент.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров засега е единственият високопоставен руски чиновник, който поздрави Зеленски. „Искам да пожелая успех на Зеленски в благородните действия, насочени към възраждането на Украйна и единението на украинския и руския народ. Ако има такива намерения“, написа Кадиров в профила си в социалната мрежа „Телеграм“.

Повечето руски наблюдатели са на мнение, че Зеленски ще продължи да следва евроатлантическия вектор във външната си политика. Основният им аргумент е, че Украйна отдавна не е самостоятелен политически субект.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Володимир Зеленски реагира след победата на президентските избори в Украйна.

Новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски иска възстановяване на мирния процес

Украинският комик Володимир Зеленски печели убедителна победа на президентските избори в страната в неделя, показват резултатите след обработване на около 80 процента от протоколите. Според тях за новия човек в политиката са гласували над 73 процента...

обновено на 22.04.19 в 09:09
Петро Порошенко (вляво) и Володимир Зеленски след първия кръг на президентските избори в Украйна.

Антон Кисе: Володимир Зеленски обра протестния вот в Украйна

Хората избраха Зеленски с надежда за по-добър живот и желание да се спрат военните действия на Изток. Това заяви в предаването „Преди всички“ Антон Кисе – депутат и председател на Асоциацията на българите в Украйна. Според Кисе Зеленски..

публикувано на 22.04.19 в 08:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29