Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сериозен дефицит на асансьорни техници в София

Асансьори на няколко десетилетия продължават да работят и създават рискове

Професионалните училища не успяват да сформират паралелки по специалността

Снимка: БГНЕС

Броят на подготвените асансьорни техници е наполовина от необходимия, алармират от бранша. 

В столицата вече 11 години има нулев прием по специалността „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“. Според Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, липсата на асансьорни техници на пазара на труда се дължи на това, че професията не е атрактивна за младите хора.

"В България има около 120 хиляди асансьора. 90 хиляди поне са произведени преди 1990 година. Най-"младите" асансьори, ако мога така да кажа, са на 30 години. Има асансьори, които са на 50, 60, 80 и 90 години. В България продължават да се използват тези асансьори и стават все по-опасни. Това отблъсква младите хора, че самите съоръжения вече са амортизирани, опасни за експлоатация, трудни за поддръжка и... изключително ниско заплащане", коментира Маринков в предаването "Хоризонт до обед".

Валентин Маринков, който е собственик на фирма за поддръжка и монтаж на асансьори, не успява да привлече необходимия му брой работници, въпреки че предлага добро заплащане. 

"Заплатите при нас са, като започнете от 1000 лева минимално и се стига до 3 и повече хиляди лева, затова имаме достатъчно кандидати", признава той, но уточнява, че въпреки това има недостиг на квалифицирани работници.

В София няма прием по специалността вече повече от едно десетилетие. Миналата година прием е бил обявен в Професионалната гимназия по транспорт и  енергетика „Хенри Форд“, но паралелка не била сформирана, защото за нея се явил само един кандидат. 

"Със закриването на професионална гимназия по битова електротехника и електротранспорт в "Красна поляна" беше предоставен приема на професионална гимназия "Хенри Форд" и ние се опитахме миналата година да реализираме този прием, но се оказа неуспешно", заяви директорът на учебното заведение Таньо Стойчев. Той се надява тази година да успеят да направят паралелка, защото специалността Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника е в списъка на защитените професии и специалности, за които има много сериозен недостиг на работна сила. 

"Тук вече приемът е намален и минималният брой за съществуването на една такава паралелка е 9 ученика", уточни Стойчев. 

Специалността, която е в дуална форма, т.е. работа и обучение едновременно, не успява да привлече вниманието на учениците, въпреки плюсовете по време на обучението.

"В първия гимназиален етап те получават стипендия, която е осигурена от бюджета на  Министерството на образованието и науката и имат възможност като ученици дуална форма да получават още половин стипендия, ако имат отличен успех, което вече е една много сериозна материална подкрепа. Тези стипендии се получават в рамките на 8, 9 и 10 клас. След това в 11 клас вече те ще имат подписани трудови договори с фирми", коментира училищният директор.

Оптимисти, че наесен ще бъде реализиран прием за обучение по асансьорна техника са и в Регионалното управление по образованието в столицата. Началникът на РУО София Ваня Кастрева отбеляза, че "от друга страна активно да присъства бизнесът, който също да търси контакти с професионалните гимназии и училищата". 

"Кариерното ориентиране е също друг елемент, на който обръщаме непрекъснато внимание на колегите директори на училища, за да може то да се реализира в крайна сметка приоритетно", допълни Кастрева.

А докато отговорните и заинтересовани институции и страни се опитват да решат проблема, той се задълбочава.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Междублоковите пространства - царство на споделената безотговорност

Не сме си направили добре плановете за междублоковите пространства . През 90-те години, с връщането на собствеността една несправедливост е била поправена чрез друга несправедливост. Тази теза разви в предаването "Хоризонт до обед" арх. Любо Георгиев от "Екипът на София", бивш ръководител на общинското предприятие "Софияплан" и на платформата..

публикувано на 09.12.22 в 10:45
Филип Гунев

Филип Гунев: В Шенген все още не са вдигнали някои вътрешни граници. Механизмът за солидарност не работи

"Голяма част от страните все още не са вдигнали вътрешните си граници , които наложиха преди 5 години. Австрия, Германия, Франция все още правят вътрешни проверки по границите си, което е единият от аргументите на Австрия – Шенген не работи, няма смисъл да го разширяваме , след като няма да си вдигнем вътрешните проверки. Те продължават да..

публикувано на 09.12.22 в 09:16

В новия програмен период към земеделците има по-високи изисквания, свързани с околната среда

Брюксел одобри Стратегическия план на България за земеделието за програмния период до 2027 г. "Говорим за малко над 8 милиарда евро", уточни пред БНР Светлана Боянова, съветник на министъра на земеделието и председател на Института за агростратегии и иновации. " 5 милиарда европейска част – включват 4 милиарда директни плащания,..

публикувано на 08.12.22 в 09:49

Поредно поскъпване на водата тревожи жителите на Перник, Силистра и Кърджали

За инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, ситуацията е тревожна както за потребителите, така и за водните дружества, които " живеят в изкуствена кома " и са непрекъснато субсидирани. Иванов казва, че на голяма част от дружествата бизнес плановете не са били приети навреме, а има и такива с все още неприети планове...

публикувано на 07.12.22 в 11:18

Директор на българското училище в Шотландия: Губим езика си!

Успяват ли българчетата в чужбина да запазят родния си език? С какви проблеми се сблъсква българската общност в усилията да има адекватни училища, така че децата да не забравят майчиния си език и каква е ролята на родителите? Директорите на българското училище в Единбург Даниела и Спас Яневи отговориха на тези въпроси в интервю за..

публикувано на 07.12.22 в 09:32
Валентин Радомирски

Валентин Радомирски: Няколко са плоскостите в света, в които се води тежка война

"Днес ролята на дипломацията е принизена . В момента се оформят две противостоящи си групи - колективен Запад и необединен не-Запад. Няколко са плоскостите в света, в които се води тежка война . Едната е идеологическата - там стоят алиансът за демокрация, идеите за управляема глобализация. Другата е военната - тя отнема голямо внимание на..

публикувано на 06.12.22 в 13:34
Ангелин Цачев

Ангелин Цачев: Ако намалим вредните емисии с 40%, ще внасяме ток и цената му ще се повиши

Ангелин Цачев, който е изпълнителен директор на държавния Електроенергиен системен оператор, обясни пред БНР, че българските граждани могат да бъдат спокойни за снабдяването с електрическа енергия и да посрещнат коледните и новогодишни празници. "С изключение на 7-ми блок в ТЕЦ "Марица – Изток" 2, всички останали мощности преминаха годишните си..

публикувано на 06.12.22 в 11:27