Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха забраната Местан да напуска България, Прокуратурата обаче му прибра шофьорската книжка отново

Окръжният съд в Кърджали отмени забраната на Лютви Местан за напускане на страната. Мярката беше постановена от Окръжната прокуратура след тежката катастрофа край село Загорско, при която загина 6 месечно бебе. Съдът приема, че забраната за напускане на България е прекомерно решение. Освен това данните, събрани по делото за катастрофата и поведението на Лютви Местан позволявали извода, че той няма да се укрие в чужбина.
В понеделник Съдът отмени и  отнемането на шофьорската книжка на Лютви Местан с мотив, че не е обществено опасен. Днес Прокуратурата отново наложи същата мярка. При събирането на доказателства се оказало, че от 2013 година до сега Лютви Местан има издадени едно наказателна постановление, един акт и 13 фиша - всичките за шофиране с превишена скорост.
В момента спрямо лидерът на ДОСТ действа и мярката за неотклонение „парична гаранция" в размер на 10 000 лева. Сумата трябва да бъде платена до 25 ти април. Лютви Местан оспори и тази марка, но съдът отхвърли жалбата му. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.