Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Загоров: Около 10 хил. злополуки минават като битови и не са в статистиката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Българската индустрия и българското общество има загуба на 2 млн. дни годишно от регистрирани злополуки. Около 10 хил. злополуки минават като битови, те не са в статистиката“. Това заяви пред БНР Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“.

„Проблемите са много тежки, защото нямаме единомислие вътре в обществото, че злополуките са един голям бич и че те наистина могат да съсипят живота на един човек, на едно семейство. Те винаги идват неочаквано и с тежки последици“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Загоров подчерта, че много хора - от собствениците на предприятия до самите работници, правят компромиси с условията на труд. Той посочи, че системният подход в областта на безопасността и здравето при работа при инвестициите дава някакъв резултат. Там, където не се инвестира обаче, нещата са ужасяващи, каза Загоров.

Статистиката сочи около 3000 трудови злополуки с 92-ма загинали, отбеляза Загоров, но добави, че реалността е друга:

„Злополуките, които се случват и имат последици върху здравето на човека – не инциденти или аварии, а злополуки, са около 13 – 15 хил., но те не се регистрират. Не знам как да се преборим с тази обществена примиримост“.

Инспекцията по труда вече няма тези права, които имаше някога, подчерта още Загоров и обясни:

„Сега влиза инспекторът, посреща го длъжностното лице по безопасност и здраве при работа. Разговорите са – „Нямате право на достъп до тук, запишете си. Ще ви осигурим достъп след 1-2-5 дни. Има и предприятия, в които инспектор не е влизал заради отдалечеността, а инспекторите не разполагат с коли, с бензин. Тогава какъв е този приоритет, когато няма достатъчно ресурс за една инспекция да си прави инспекциите“.

Александър Загоров обясни какво трябва да се предприеме в случай на трудова злополука: „Първото нещо е злополуката да се регистрира. Второ – да се потърси адвокат, ако няма синдикална организация, който да поеме ангажиментите около това да наблюдава процеса. Задължително се оставят следи кой какво е искал от работодателя“.

От Областната инспекция по труда в Кюстендил уверяват, че трудовите злополуки намаляват. През миналата година в региона са регистрирани седем трудови злополуки. Бивши миньори обаче си спомнят за множество злополуки през годините. Техният разказ чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частични избори в редица селища

С активност от над 62 на сто завърши изборният ден в община Борован, където се проведоха частични местни избори за Общински съвет, след като съдът касира вота заради дописване на преференции в секция в село Малорад в полза на кандидати от селото. Без нарушения на изборите за общински съвет в Борован Спокоен беше и изборният ден във врачанското..

публикувано на 23.06.24 в 21:00

"Исторически хотели" - нова инициатива на кипърското министерство на туризма

Кипър въвежда нова сертификационна марка за качество, чрез която ще насърчава туризма и ще обогати предлагания на острова туристически продукт. Тя ще се издава по програмата "Исторически хотели в Кипър“, чийто старт бе обявен от Министерството на туризма. Хотели и туристически места за настаняване, чиято сграда или значителна част от нея е на най-малко..

публикувано на 23.06.24 в 20:51
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сърбия индиректно е доставила боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия. Според оценки, споделени с "Файненшъл таймс", износът на боеприпаси от..

публикувано на 23.06.24 в 20:38

Църква и синагога са станали обект на нападение в руската република Дагестан

Църква и синагога в южния руски град Дербент са били обстреляни тази вечер от неизвестни нападатели. В еврейския храм е възникнал пожар, съобщават руски медии. В социалните мрежи бяха разпространени твърдения за нападение и над църква в Махачкала - главния град на Република Дагестан, където се намира и Дербент. Властите съобщиха за въоръжено нападение..

публикувано на 23.06.24 в 20:11
Служебният министър на земеделието Георги Тахов

Съвътет на ЕС ще обсъди предложение на България за Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи

По инициатива на България Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще обсъди искането за изменение на Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи Предложението на нашата страна е съвместно с Румъния, като двете държави предлагат индивидуалният лимит на предприятие в първичното земеделско производство да бъде или..

публикувано на 23.06.24 в 20:01

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат нормализирани до края на деня

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат подновени по-късно днес, след като в резултат на прекъсване на електрозахранването бяха отменени близо 70 полета, а много самолети излетяха с големи закъснения. Проблеми с тока възпрепятстват полети на летището в Манчестър В публикация в социалната мрежа Х летищните власти информираха,..

публикувано на 23.06.24 в 19:42

Продължава обсъждането на новото правителство на Северна Македония

В парламента на Република Северна Македония продължава двудневното заседание, на което се обсъжда програмата и състава на новото правителство на страната, предложен от номинирания за премиер Християн Мицкоски.  Като приоритети на бъдещето управление се посочват повишаването на жизнения стандарт, борбата с корупцията и спазването на принципите на..

публикувано на 23.06.24 в 19:11