Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: До края на годината България може да има платформа за търговия с природен газ

| обновено на 29.04.19 в 18:54
Снимка: БГНЕС

До края на годината България може да има платформа за търговия с природен газ, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тази своеобразна борса за синьо гориво е отговорност на "Булгартрансгаз".

Газовата връзка между България и Гърция трябва да бъде готова през 2020 година. Това съобщи още Петкова на конференция в София, посветена на втечнения природен газ, организирана от Института за енергийни изследвания и Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион.

Петкова припомни, че през май трябва да бъдат избрани компаниите - изпълнителки на интерконекторната връзка, а в края на същия месец - да започне изграждането ѝ. Българското правителство винаги е давало гаранции за тази газова връзка, каза Петкова и уточни, че това е ключов проект за целия регион на Централна и Източна Европа.

Скоро ще бъде готово предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", заяви енергийният министър Петкова:
"Това означава, че ние ще създадем предпоставки именно България да стане това средище, този естествен път на потоците природен газ, както от север, така и от юг".

Междувременно България развива борса за търговия на природен газ с подкрепата на австрийския газов хъб. Договорът с него е сключен в края на миналата година.

"И нашата амбициозна цел е до края на тази година да имаме една наистина платформа за търговия с природен газ, която да може да разполага с всички необходими функционалности, съгласно европейските правила и европейските регламенти.

Ключови за България са междусистемната връзка със Сърбия, както и интерконекторът с Гърция, каза още Теменужка Петкова.

"Четири последователни години в своя бюджет нашето правителство залага държавна гаранция за този проект, която е в размер на 110 млн. евро. Отделно от това по българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" бяха пренасочени 39 млн. евро отново за реализация на този проект".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Васко Начев

Васко Начев: Където има внос на втечнен газ, цените на синьото гориво са по-ниски

Състоянието на пазара на природен газ, тенденциите в сектора и възможностите за разнообразяване на доставките и маршрутите. Това са част от темите на започващата днес в София конференция, организирана от Института за енергийни изследвания и Центъра за..

публикувано на 29.04.19 в 08:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човек от екипа на "Ройтерс" е в неизвестност след нападение в Краматорск

Един човек от журналистически екип на агенция "Ройтерс" е в неизвестност и двама са били ранени при среднощна атака срещу хотел в град украинския град Краматорск, Донецка област. Екипът се състои от шест души, като двамата пострадали са били откарани в..

публикувано на 25.08.24 в 14:08

Кафето в Гърция рязко поскъпва

Кафето в Гърция поскъпва рязко както в магазините, така и в зведенията. Собствениците на кафенета очакват отлив на клиенти. Цената на кафето на едро е нараснала с между 45 и 65%, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ. Очаква се това да доведе до..

публикувано на 25.08.24 в 13:59

Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на поколение

Евроазиатските рисове в Зоологическата градина в София се радват на поколение, съобщиха на..

публикувано на 25.08.24 в 13:34
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

Какво ще каже в първата си голяма реч като премиер Киър Стармър?

В послание на британския премиер Киър Стармър към нацията, което ще бъде отправено в реч във вторник, се посочва, че животът в Обединеното кралство ще се влоши преди да се подобри. Британският премиер ще отбележи седмицата преди завръщането на..

публикувано на 25.08.24 в 13:24
Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев

Не са водени разговори за служебен вътрешен министър с главния секретар на МВР

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директорът на бургаската полиция Емил Павлов заявиха, че с тях не са водени разговори за бъдещ служебен министър на вътрешните работи. И двамата са категорични, че не биха приели поста. "Моят избор е..

публикувано на 25.08.24 в 12:39

Месеци наред безводие - жители на Павелско блокираха пътя Смолян - Пловдив

Жителите са на село Павелско, които страдат от безводието вече месеци наред. Проблемът е от години. Те са на централния път Смолян-Пловдив и са на разклона за село Павелско. "Първо, искам да поднеса моите извинения към потърпевшите от нашия..

публикувано на 25.08.24 в 12:32

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано..

публикувано на 25.08.24 в 12:08