Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май

| обновено на 30.04.19 в 08:45
Премиерът Бойко Борисов говори пред медии в рамките на конференция в София
Снимка: Пресслужба на МС

Около 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция, обяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии в рамките на конференцията „Отключване на потенциална на източноевропейските газови пазари – конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG”.

„Газовият хъб „Балкан“ и нашата мрежа, която разширяваме, транзитът през България е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет“, подчерта премиерът Борисов, съобщи снощи правителствената пресслужба.

По думите му целта е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ от сегашния, който доставяме, нашата икономика и потребителите ни да получават най-евтиния газ.

„Като имаме газовите магистрали, интерконекторите…, който докара по-евтин газ, да продава на борсата, това е добре за българската икономика и индустрията ни“, заяви още министър-председателят и изтъкна, че истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа.

„Паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени - с каква цел“, оставям на разследващите журналисти да проверят, призова още Борисов.

Организираният от Института за енергийни изследвания във Вашингтон и Центъра за балкански и черноморски изследвания форум продължава днес. 

Премиерът Борисов заяви в първия ден на форума, че България има интерес към американските държавни дотации за природен газ. След среща с Том Пайл, който работи заедно с енергийните експерти в екипа на президента Доналд Тръмп, Борисов зави, че разговорите за купуването на втечнен газ може да се водят в рамките на сътрудничеството в НАТО. Борисов съобщи още, че на 20 май ще започне изграждането на газовата връзка с Гърция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов: България ще води преговори със САЩ за доставка на американски природен газ

България ще води преговори със Съединените щати за доставка на американски природен газ, съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който участва в конференция, посветена на втечнения природен газ. По думите му страната ни може да се възползва от..

публикувано на 29.04.19 в 19:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър

Лидерът на лейбъристите във Великобритания настоява за самостоятелна палестинска държава

Във Великобритания лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър планира да използва предизборния манифест да поеме най-твърдия досега ангажимент с настояване за самостоятелна палестинска държава в опит да засили подкрепата за него от лявото крило на..

публикувано на 07.06.24 в 07:47

Фестивал на историческите възстановки на "Царевец"

Крепостта "Царевец" във Велико Търново от днес до неделя се връща в Средновековието. Близо 200 участници от 9 държави се събират за Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград". Деветото издание на фестивала е под..

публикувано на 07.06.24 в 07:45

САЩ искат Израел да назове бойците на Хамас, убити при удара срещу училище

САЩ заявиха на Израел, че трябва да бъде напълно "открит" по отношение на вчерашния въздушен удар, при който, според съобщенията, в централно училище в Газа, пълно с разселени хора, са били убити най-малко 35 души. Израелските военни съобщиха, че..

публикувано на 07.06.24 в 07:42

Вашингтон забрани на депутати от грузинската управляваща партия да влизат в САЩ

След влизането в сила на спорния закон, който ограничава чуждестранното влияние върху неправителствените организации в Грузия, Вашингтон обяви забрани за влизане в страната на депутати от грузинската управляваща партия, предаде агенция ДПА...

публикувано на 07.06.24 в 07:38

Лявоцентристка коалиция печели евроизборите в Нидерландия

Лявоцентристката коалиция между Партията на труда и "Зелените леви" печели изборите за Европейския парламент в Нидерландия и ще има 8 евродепутати според екзит пола, обявен след края на вчерашното гласуване там. Нидерландия гласува първа на..

публикувано на 07.06.24 в 07:34

Последен ден от предизборната кампания

Днес е последният ден от официалната предизборна кампания за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя.  Кампаниите на политическите формации и агитацията за кандидатите за народни представители и тези за евродепутати приключва в 24 часа..

публикувано на 07.06.24 в 07:30

Бърз влак прегази двама работници в Плевенско

Бърз влак прегази двама работници между гарите Телиш и Горни Дъбник. Това потвърди за БНР з аместник-председателят на Националния борд за разследване на произшествията в железопътния транспорт към Министерски съвет инж. Бойчо Скробански. От МВР - Плевен..

публикувано на 07.06.24 в 07:10