Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май

| обновено на 30.04.19 в 08:45
Премиерът Бойко Борисов говори пред медии в рамките на конференция в София
Снимка: Пресслужба на МС

Около 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция, обяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии в рамките на конференцията „Отключване на потенциална на източноевропейските газови пазари – конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG”.

„Газовият хъб „Балкан“ и нашата мрежа, която разширяваме, транзитът през България е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет“, подчерта премиерът Борисов, съобщи снощи правителствената пресслужба.

По думите му целта е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ от сегашния, който доставяме, нашата икономика и потребителите ни да получават най-евтиния газ.

„Като имаме газовите магистрали, интерконекторите…, който докара по-евтин газ, да продава на борсата, това е добре за българската икономика и индустрията ни“, заяви още министър-председателят и изтъкна, че истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа.

„Паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени - с каква цел“, оставям на разследващите журналисти да проверят, призова още Борисов.

Организираният от Института за енергийни изследвания във Вашингтон и Центъра за балкански и черноморски изследвания форум продължава днес. 

Премиерът Борисов заяви в първия ден на форума, че България има интерес към американските държавни дотации за природен газ. След среща с Том Пайл, който работи заедно с енергийните експерти в екипа на президента Доналд Тръмп, Борисов зави, че разговорите за купуването на втечнен газ може да се водят в рамките на сътрудничеството в НАТО. Борисов съобщи още, че на 20 май ще започне изграждането на газовата връзка с Гърция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов: България ще води преговори със САЩ за доставка на американски природен газ

България ще води преговори със Съединените щати за доставка на американски природен газ, съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който участва в конференция, посветена на втечнения природен газ. По думите му страната ни може да се възползва от..

публикувано на 29.04.19 в 19:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни,..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в..

публикувано на 22.07.24 в 18:48