Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Андрей Боцев се надява до 4 години българският войник да е оборудван като натовския

За първи път през 2018 г. напусналите армията са по-малко от влезлите в нея, отбеляза началникът на отбраната

Ген. Андрей Боцев
Снимка: БГНЕС

„Армията е абсолютно необходима. Това е един от стълбовете на държавността. Ако няма армия и отбрана, държавата няма как да съществува“. Това заяви пред БНР началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

Неговите очаквания са за повече пари за армията, ако има повече желаещи да постъпят в нея. Засега желаещите да го направят доброволно са достатъчни, става ясно от думите му.

За 15 години в НАТО около 14,5 хил. военни са участвали в мисии зад граница, припомня ген. Боцев. Това е придобиване на опит, способности и работа в екип, каза той, но признава, че за 15 години в НАТО единствената препоръка, която е изпълнена от това армията ни да бъде малка, модерна и мобилна, е да бъде малка.

За да стане армията ни модерна, ген. Боцев разчита на проектите за модернизация на стойност около 4 млрд. лв. в следващите 10 години:

„Имаме 3 големи проекта за трите вида въоръжени сили. Има и доста по-малки проекти, които не изискват много голям ресурс, но допринасят съществени способности от това, което сме заявили. Всички тези проекти сме насочили към декларираните сили. За ВВС проектът е почти на финалната права. Водят се преговори правителство - правителство. Трябва да получим офертите от фирмите, които участват за двата многофункционални модулни патрулни кораба. На Сухопътни войски се доработва методиката – имаме един проблем – оказа се, че в Министерството на отбраната и в това на икономиката няма такива специалисти, които да дадат консултация как да го постигнем това сътрудничество, в кои области. Има български фирми, които се занимават с такава дейност и ще търсим начин те да окажат съдействие при изготвяне на проекта“.

Ген. Боцев подчерта, че проектът за Сухопътните войски се е оказал много по-сложен от очакваното.

Той изрази надежда до 4 години българският войник да е оборудван, както са оборудвани тези от НАТО, за да може да има самочувствие и да се чувства равен.

Все пак ген. Боцев е оптимист. Той припомня, че през 2018 и 2019 г. са били увеличени заплатите на военните с по 10%. Увеличен е бил и приемът в Националния военен университет.

Армията разчита на започналата кампания „Бъди войник“ от няколко месеца, за да провокира интереса към военната професия.

„През 2018 г. за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с около 150 души… С кампания „Бъди войник“ искаме да мотивираме хората да кандидатстват за военнослужещи, защото военната професия е сигурна професия и шанс за кадрово развитие, стига да желаеш. В Сухопътни войски имаме конкурс - за 185 подадени места имаме над 470 души, които са подали документи“.

Началникът на отбраната смята, че със законовите промени е направено достатъчно, за да може процедурите за набиране на военни да са по-бързи. От 23-ма души от доброволното обучение в Плевен 17 са поискали да бъдат военни, отбеляза той. Според него проблемът е, че войниците се търсят на фона на застаряващия мобилизационен резерв.

Оценката на ген. Боцев за членството на България в НАТО е положителна, но:

„Уволнихме много кадри. Доста грешки допуснахме. Прекалено много съкратихме армията, а не я превъоръжихме. Този проблем нямаше да го имаме, ако бяхме оставили наборната и професионална служба“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествена заря-проверка в Пловдив по повод 139 години от Съединението

Тази вечер бяха отбелязани 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България с тържествена заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив пред паметника, символизиращ българското единение. В хилядолетния Пловдив вече 139 години продължава да отеква ехото от историческия акт на Съединението - дело, сътворено с..

публикувано на 06.09.24 в 21:22

Зеленски пристигна в Италия за участие в икономическия форум "Европейски дом - Амброзети"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в италианския курортен град Чернобио, на брега на езерото Комо в Ломбардия, в Северна Италия, за да участва в ежегодния икономически форум "Европейски дом - Амброзети", предадоха Франс прес и АНСА, цитирани от БТА. Зеленски дойде в Италия от Германия, където по-рано днес присъстваше на..

публикувано на 06.09.24 в 20:22

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 250 милиона долара

Министерството на отбраната на Съединените щати обяви в петък нов пакет от военна подкрепа за Украйна. Помощта е на обща стойност около 250 милиона долара и има за цел да помогне на Украйна "да посрещне най-неотложните си нужди" в защита срещу Русия, съобщават от военно министерство . Това е 65-ият транш от военната помощ на администрацията..

публикувано на 06.09.24 в 19:57
Първан Дангов

Насрочено е делото срещу кмета на Дупница за закана към шефа на полицията в града

Районен съд – Дупница насрочи разпоредително заседание на делото, по което обвиняем е кметът на Общината Първан Дангов за отправени закани към шефа на полицията в града ст. инспектор Йордан Зарев. Страните са призовани за 15 октомври, от 10.00 часа. До съдебно дело се стигна, след като Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение..

публикувано на 06.09.24 в 19:42

В свищовското село Хаджидимитрово започна сондажът за нов водоизточник

В свищовското село Хаджидимитрово започна сондажът за нов водоизточник, който се очаква да е спасението за 500-е жители на населеното място. В селото е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието. Сондажът е в местността Корудере, в близост до съществуващ дренаж, където хидрогеоложко проучване установи индикации за наличие на..

публикувано на 06.09.24 в 19:37
Кочериново, протест заради безводието

В Кочериново отложиха планираните за празничните дни протести заради безводието

В Кочериново отложиха обявените за празничния 6-и септември протест заради безводието, заяви за БНР зам.-кметът на Общината Ива Черногорска. В града и селата водоподаването се нормализира, добави тя. На няколко пъти   през седмицата десетки хора от общината излизаха да протестират, имаше блокади по пътя за Рилския манастир и на гл път Е-79...

публикувано на 06.09.24 в 19:33

ЦИК назначи съставите на 22 РИК-а за парламентарните избори на 27 октомври

Централната избирателна комисия назначи съставите на 22 районни избирателни комисии за изборите на 27 октомври на свое заседание днес, предаде БТА. Това са: РИК Русе, Пазарджик, Ловеч, Ямбол, Шумен, Хасково, Силистра, Търговище, Стара Загора, Враца, Пловдив и Пловдив - област, Плевен, Перник, Монтана, Кюстендил, Добрич, Габрово, Видин,..

публикувано на 06.09.24 в 19:26