Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на труда


На 1 май отбелязваме Международния ден на труда.

Датата е свързана със стачките на американски работници в подкрепа на 8-часов работен ден в края на 19-ти век. В България датата е официален празник от 1939 година. У нас и по света този ден традиционно е посветен на дискусии относно работническите права, чествания, а на много места и на демонстрации.

Двата големи български синдиката ще отбележат празника на труда с различни прояви в София и други градове на страната.

КТ "Подкрепа" организира в столицата празнично шествие.  То тръгна в 11.00 ч. от площад "Света Неделя",и стигна до музея "Земята и хората". Хората бяха предвождани от духова музика и носеха транспаранти и плакати с надписи "Работници, обединявайте се, няма какво да загубите освен веригите си" и "Бизнес, който не може да плати дори минимална заплата не ни е нужен". Като основни проблеми участниците в шествието посочиха ниските възнаграждения и нарушените трудови права.  Президентът на синдиката Димитър Манолов изтъкна:

"Ние работим за най ниските заплати  в ЕС. Разпределяме произведеното по един много несправедлив начин. Нека припомним такива обикновени данни, че в България 900 човека имат в банковите си сметки 2,5 милиарда лева. Това значи, че това, което произвеждаме всички се разпределя твърде несправедливо".

В 12:30 ч. ще започне близо деветчасовият концерт "Рок за труда"

КСНБ от своя страна организира приемни за нарушени трудови права и музикални прояви в Пловдив, Стара Загора, Момчилград и на други места.

Загуба на стотици работни места само за няколко месеца и най- нисък ръст на работните заплати в страната - това е равносметката на синдикалистите в Благоевград в Деня на труда. Трайната липса на инвестиционен интерес към региона се отразява крайно негативно на икономическата среда, заяви регионалният председател на КНСБ Емануил Манолов: 

"Предвид факта, че в последните няколко месеца загубихме три големи предприятия в Благоевград с около 800 работни места, не можем да не споменем, че средната работна заплата за област Благоевград е най-ниската в България, причината за което е, че сивата икономика е с много голям ръст".

Практиката работодателите да наемат хора без трудови договори е един от най-сериозните проблеми в областта, категоричен е Манолов. Затова е важно, особено в частния сектор, да има синдикални организации: "КНСБ настоява да бъдат защитени двете основни права на работника: правото му на сдружаване и правато на колективно трудово договаряне".

Във Варна Автономният синдикат и Българският работнически съюз организираха протестно шествие, което премина по улиците на града с плакати "1 Май-ден на работническата солидарност".

Организаторът на събитието - Васил Жеков каза:  "Всички сме зле в България! Ние сме на последно място в Европа по заплащане на труда. Трябваше да излязат хората, но за съжаление сме малко".

Радомира Иванова от Автономния работнически синдикат обясни "Автономният работнически синдикат е всъщност сдружение на работници, които си помагат един на друг да защитават правата си".

В градът се  провежда и фестивал, свързан с младежката благотворителна организация "Делфините". 17-годишната Габриела Чанова - пиар на организацията, покани варненци и гостите на града от 14.00 ч. на входа на Морската градина, където "Делфините" ще им предложат много забавления: "Решихме просто да направим нещо, с което да разнообразим почивния ден на варненци и на всички, които ще се разхождат в Морската градина на този ден. Ще предлагаме много различни игри, много цветни материали ще има за творене".

КНСБ откри пунктове, в които специалисти консултират хората за техните трудови права. В тази кампания участва лично лидерът на синдиката Пламен Димитров.

КНСБ-Кюстендил организира за 11-ти път работнически футболен турнир, посветен на Празника. Записванията вече вървят, а финалите ще са следващата седмица.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Светът посреща с протести 1-ви май

С демонстрации и протести ще бъде отбелязан Денят на труда в различни страни по света. Франция се страхува от хаос и насилие по време на днешните първомайски демонстрации.  "Жълтите жилетки" обявиха намерението си да проведат мащабни действия..

обновено на 01.05.19 в 15:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 930 сигнала за изчезнали деца у нас в последните 12 години

250 000 деца изчезват годишно в Европейския Съюз. Това сочи проучване, публикувано от ЕК през 2013 г. Това се равнява на изчезването на едно дете на всеки две минути. Над 85% от изчезналите са избягали от дома си или от институцията, в която са..

публикувано на 25.05.24 в 14:03
Киър Стармър

Британските лейбъристи искат да дадат възможност на 16 и 17-годишните да гласуват

Британските лейбъристи искат да дадат възможност на 16 и 17-годишните да имат право на глас в общи избори още през първата си година на управление, ако спечелят изборите на 4 юли, заяви техният лидер Киър Стармър в началото на предизборната си..

публикувано на 25.05.24 в 13:33

СЗО: Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот

Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот, а в много държави броят на младите хора, които използват електронни цигари, надвишава броя на възрастните пушачи. Това се посочва в доклад на СЗО и глобалната..

публикувано на 25.05.24 в 13:23

Повече чушки, домати и дини в градините, по-малко картофи, зеле и краставици

Българските градинари отглеждат все повече чушки, домати и дини, и все по-малко картофи, краставици и зеле. Това сочи последният оперативен анализ на Министерството на земеделието. Особено драстичен е спадът при картофите, като статистиката отчита, че..

публикувано на 25.05.24 в 13:11
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Консервативната партия е уморена и деморализирана

В проливен дъжд в сряда вечерта британският премиер Риши Сунак изненадващо обяви по-ранна от очакваната дата за парламентарните избори. Така партиите в Обединеното кралство получиха около 50 дни да се подготвят за общонационалния вот на 4 юли, който,..

публикувано на 25.05.24 в 12:06

Студен и дъждовен уикенд в Гърция

Студен и дъждовен уикенд в Гърция. Властите призовават за внимателно шофиране и да се избягва влизане в морето. От днес след обяд в продължение на четири дни се очакват силни валежи и рязко спадане на температурите, съобщават синоптиците...

публикувано на 25.05.24 в 11:53
Мартин Минков

Мартин Минков: Скопие може да ритне вратата към ЕС

"Рано е за среща Радев – Силяновска. По дипломатически внимателно, идеята на Силяновска за бърза среща без предварителна подготовка просто не идва навреме. Добър знак е – готови сме за диалог, казва Скопие, но този диалог подготвен ли е?" Това..

публикувано на 25.05.24 в 11:46