Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволнен британски министър отрича намеса в теч на информация за „Хуавей“

За първи път жена става министър на отбраната на Великобритания

| обновено на 02.05.19 в 17:40
2
Гавин Уилямсън - вече бивш министър на отбраната на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уволненият британски министър на отбраната Гавин Уилямсън отрече да има каквато и да било роля в изтичането на информация за китайската компания „Хуавей“.

„Съжалявам, че смятате, че неотдавнашното изтичане на информация от Съвета за национална сигурност е тръгнало от моето министерство. Категорично смятам, че не е така“, написа той в писмо до Мей, което публикува в Туитър.

„Твърдо отричам да съм бил замесен по какъвто и да е начин в изтичането и съм уверен, че подробно и официално разследване ще покаже, че съм прав“, добави той.

Уилямсън бе уволнен снощи след разследване във връзка с изтекла информация от тайно правителствено заседание, посветено на „Хуавей“. Кабинетът на Тереза Мей обяви, че министър-председателката е „загубила доверие“ в него.

Неговото място ще бъде поето от Пени Мордант, досегашен министър за международно развитие. Мордант е първата жена в страната, станала министър на отбраната.

Според Даунинг стрийт решението за уволнението е било взето въз основа на разследване на обстоятелствата, при които без позволение е била разкрита информация от среща на Съвета за национална сигурност.

Разследването започна миналата седмица, след като вестници съобщиха, че Съветът се е съгласил да позволи на „Хуавей“ да участва в някои аспекти от изграждането на нова безжична комуникационна мрежа от пето поколение (5G). „Дейли телеграф“ тогава съобщи, че в кабинета са били повдигнати възражения за възможни рискове от сделката за националната сигурност.

Правителството твърди, че не е било взимано решение по този въпрос.

От „Хуавей“ отричат, че сделката носи рискове за шпионаж или саботаж, както и че компанията е контролирана от китайското правителство.

Гавин Уилямсън бе назначен за министър на отбраната от Тереза Мей през 2017 година.

Заметник-лидерът на Лейбъристката партия Том Уотсън каза тази сутрин, че Уилямсън има право да иска името му да бъде очистено и най-добрият начин това да стана е чрез полицейско разследване. 

От Скотланд Ярд заявиха, че случаят е обект на Съвета за национална сигурност и на правителството и на този етап не се предвижда допълнително разследване. Лейбъристката партия ще поиска разяснения в парламента за уволението на Уилямсън.

Британското правителство обаче не смята, че е необходимо да занимава полицията с изтичането на информация от Съвета за национална сигурност.

В отговор на призивите на депутати за полицейско разледване номер 2 в кабинета Дейвид Лидингтън каза, че случаят е приключен. Той поясни, че уволнението на министърът на отбраната Гавин Уилямсън не е за извършено престъпление, а заради загубата на доверие от страна на премиера.

„Премиерът каза, че смята случаят за приключен и секретарят на кабинета не смята, че е необходимо случаят да се пренасочи към полицията, но ние, разбира се, ще сътрудничим напълно на полицията, ако тя сметне, че необходимо разследване“, подчерта Лидингтън.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Даунинг стрийт 10 – централен вход

Скандал с изтекла информация за „Хуавей“ в британското правителство

Разделеното заради Брекзит британско правителство бе застигнато от нов скандал днес след изтичане на информация, че премиерът Тереза Мей позволила при определени условия на китайския гигант „Хуавей“ да развива мобилна мрежа 5G в страната, предаде..

публикувано на 26.04.19 в 11:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ескалират протестите в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранното влияние

Протестите в Тбилиси ескалират. Грузинската полиция е задържала 63 души по време на снощните демонстрации срещу законопроекта за чуждестранното влияние в столицата. Грузинските сили за сигурност използваха водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати..

публикувано на 01.05.24 в 13:12
възстановка

Родолюбци от клуб "Традиция" показват, че историята не е само суха фактология

Българската история е не само в учебниците и в летописите. Тя "оживява" чрез възстановките на различни периоди и събития, които правят родолюбивите мъже и жени с различни професии, обединени в клубовете "Традиция". Един от тях е във Велико..

публикувано на 01.05.24 в 13:00
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

В Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание

За поредна година в Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание във възстановка на площад "20 - ти април". Градът е един от най-значимите за българската история, родно място на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков,..

публикувано на 01.05.24 в 12:50
Шествие на КТ

Шествие на КТ "Подкрепа" и рок концерт в Деня на труда в София

"Работни места, заплати и сигурност" - това е надсловът на традиционното шествие на Конфедерацията на труда "Подкрепа" по случай Международния ден на труда. Шествието започна в 11 часа на столичния площад "Света Неделя" в София и ще завърши с рок концерт..

публикувано на 01.05.24 в 12:48
Снимката е илюстративна

Започнаха протестните първомайски митинги на транспорта в Гърция

Със стачка и демонстрации отбелязват в Гърция международния ден на труда. Няма затруднение за пристигащите туристи по празниците. Протестни първомайски митинги заливат цялата страна. С червени знамена и плакати "силата е в нас" активисти и..

публикувано на 01.05.24 в 12:47

Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница

Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София. "Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри..

публикувано на 01.05.24 в 12:26
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание - Копривщица, 148-ата годишнината от избухването на въстанието се отбелязва със спектакъл, пресъздаващ събитията от 20 април 1876 година. В Клисура започва възстановка под надслов..

публикувано на 01.05.24 в 12:12