Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в България има чудеса, извършени от Свети Ефрем Нови

2
Журналистът от телевизия „Европа” Ангел Бончев (вляво) и гръцкият певец Никос Месогитис
Снимка: Таня Величкова

На 5 май православният свят почита паметта на големия чудотворец Свети Ефрем Нови. У нас той все още е слабо познат, но е много почитан в Гърция и Румъния. Журналистът Ангел Бончев, написал книга за светеца, сподели за БНР:

Това, което впечатлява хората от Свети Ефрем, е може би отражение на времето, в което живеем - забързано време. Той е популярен с това, че наистина много бързо отговаря на молитвите на хората. Затова го наричат „светецът светкавица“. Така кръстих и детската ми книга. Да си го кажем направо - не живеем добре, но аз смятам, че преди да си оправям икономическото положение в страната, трябва да се обърнем към духовното. Всички кризи, които се случват в света, са проекция на една духовна криза

Свети Ефрем е загинал мъченически през 1426 година, но мощите му са открити едва през 1950-а. Оттогава се случват изключително много чудеса в Гърция, но и в Румъния, Русия, Сърбия, където светецът е популярен.

„Хората са жадни и имат нужда от това да им се даде надежда, а когато се открият свети мощи или има някоя чудотворна икона, това усилва вярата на хората“, каза Бончев.

Гръцкият певец Никос Месогитис, присъствал на отварянето на мощите на свети Ефрем, разказа:

"През 2011 г. бяхме с митрополита, към който работя аз, защото дойде едно писмо от Вселенския патриарх, че трябва да отидат да проверят състоянието на мощите на свети Ефрем, тъй като това е едно от изискванията за канонизация.  Митрополитът помоли да отворят кутията, в която се държат светите мощи, за да види състоянието на мощите - има ли нетление и т.н. В този момент се случи нещо невероятно. Никой не може да си обясни аромата, който ни облъхна в този момент от светите мощи, в момента в който отворихме  кутията. Това е невероятно, това е необяснимо и няма аналог – друг аромат, с който можеш да се направи аналог на това, което се усеща от свети мощи. Поклонихме се всички и помолихме игуменката да затвори кутията. Това е нещо уникално, което се е случило в моя живот".

Митрополитът е изпратил писмо до вселенския патриарх Вартоломей и това свидетелство е било добавено към документите, представени за канонизацията светията. В книгата за Свети Ефрем Нови са описани много чудеса, разказани от първо лице от хора, с които Бончев се е срещнал лично. Икона на светията с частица от чудотворните мощи обикаля България и вече има информация и за български чудеса:

"Да има, има чудеса, но с чудесата принципно трябва много да се внимава, когато се разпространява информация, защото после могат да кажат, че аз си правя реклама на на книгата. Няма такова нещо! В книгата най-вече има чудеса, които са преведени, защото са ми дадени от манастира и аз просто съм ги превел на български. Има три чудеса обаче от България, които са се случили, откакто книгата я има. Те са в новото издание!

Станали са и други чудеса, но Бончев иска да се посъветва с митрополитите от епархията, в която те са се случили, преди да ги разпространява. През септември той ще представи и филм, посветен на светеца. Писателят е събирал в продължение на 2 години материалите за книгата си:

„Смея да твърдя, че книгата е много по-пълна и от гръцката версия, защото гръцката версия е от преди много години, а има и нови данни за Свети Ефрем, за неговия живот, а разбира се - и нови чудеса. В нашата книга има история на манастира, история на първата икона – неща, които ги няма в гръцката, в оригиналната книга. Аз исках да я допълня, да направя нещо по-различно“.

Всеки ден има голям поток поклонници към манастира в Неа Макрия, допълни Месогитис:

"Само за съботите и неделите по 30 автобуса има. Отделно хора, които си ходят с коли. Той е сред най, най, най-почитаните в Гърция. Сега ще има нощно бдение в петък вечерта и в събота, а в неделята - Света литургия с много митрополити. Всяка година поне по 10 митрополита идват в манастира. Идват митрополити от цяла Гърция, идват и от Александрийската патриаршия, от Ерусалимската патриаршия".

В Светия синод владиците знаят за Свети Ефрем и за съществуването на книгите. Бончев се надява патриарх Неофит и останалите членове на Светия синод да вкарат Свети Ефрем в календара на БПЦ

„Това ще бъде полезно за хората - във всеки храм в страната на 5 май да има литургия на свети Ефрем, отците да говорят за свети Ефрем, защото това ще бъде полезно“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на българо-гръцката..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна протестираха срещу намерението на инвеститор да строи кооперация там

Десетки жители на квартал "Аспарухово" във Варна, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, се събраха на протест пред терена в центъра на квартала, където частен инвеститор ще строи жилищна кооперация, при което ще бъдат изсечени седем кедри и още едно дърво.  Хората казаха, че са готови да направят жива верига, за да предотвратят..

публикувано на 03.08.24 в 20:22

Хърватия отрече да е повишила транзитните такси за петрола, доставян на Унгария

Хърватия отрече твърденията на унгарското правителство, че е повишила транзитните такси за петрола, доставян на Унгария след руското нашествие в Украйна, и повтори предложението си за дългосрочно сътрудничество в замяна на прекъснатите руски доставки през Украйна. Опровержението дойде от компанията JANAF, която е оператор на петролопровода от..

публикувано на 03.08.24 в 19:53

Модернизират дома за стари хора в с. Караисен

С финансиране от близо 3 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде разширен и модернизиран Домът за стари хора в павликенското село Караисен.  В социалното заведение ще бъде изградена малка пречиствателна станция за битови отпадни води и ще бъде монтирана фотоелектрическа централа с капацитет 30 kW. Финансирането от 2,906..

публикувано на 03.08.24 в 19:46

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожар гори край невестинските села Илия и Църварица, съобщава БТА. Директорът на пожарната в Кюстендил Светослав Георгиев каза, че огънят е локализиран в две направления, но в други две продължа все още да гори. Към момента са засегнати са около 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Директорът на пожарната в Кюстендил уточнява пред БТА,..

публикувано на 03.08.24 в 19:39