Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски и украинският “Апартаментгейт“

Олена и Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Журналистката Зорница Илиева участва с коментар пред БНР по две актуални международни теми –  избухналия в Украйна скандал със съпругата на новия президент Володимир Зеленски и темата за Западните Балкани и тяхната интеграция в Европейския съюз с оглед на проведената преди дни среща в Берлин, свикана от Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

„Някой би могъл да си помисли, че е заразна тази болест – идва от София и се прехвърля в Киев, но предполагам, че екипът зад Зеленски не е имал никакви илюзии, че ще му бъде комфортно, след като спечели по такъв убедителен начин, разбира се, президентските избори. Защото не само този пръв скандал, който се получи и на който се даде гласност за недоказано точно как, с какви пари, но все пак в Ялта да се купи мезонет, не е обичайно явление за редовите граждани“, коментира Илиева темата за закупения от съпругата на президента Зеленски луксозен апартамент в Крим на половин цена от олигарх.

„Имаше преди няколко дни запитване в парламента на Украйна, където казаха как така е завел децата си на почивка в Турция, точно в един такъв период, за няколко дни на такова екзотично място. Въпреки, че Турция трудно би могла, примерно Анталия, да се сметне за екзотично място, но такива атаки ще има, поне толкова силни, до парламентарните избори, които са през октомври в Украйна“, каза още тя и допълни:

„Защото политическите сили, които са в парламента в парламента на Украйна, не са в полза на новия президент, там мнозинството се държи от партията на Порошенко, а Порошенко вече заяви, че остава в политиката и не само остава, а е достатъчно нахъсан и направи изявление как ще следи всяка стъпка на новия президент, който пък сега, тепърва ще учи украински, тепърва си написа името от руски почна да го пише на украински. Неговата съпруга трябваше да пояснява какъв добър учител има, за да може да влезе в новите релси. В същото време обществена тайна е, че зад неговия избор седи един от олигарсите на Украйна - Коломойски“, коментира още тя и поясни:

“Който отиде в Израел, когато неговата банка “Приват банк“ беше национализирана от Порошенко в Киев и сега, както се казва, хората са сигурни, че той има поводи да си връща“, каза Илиева.

“У нас, например има анализатори, които направиха връзка. Събитията 2001 година, когато царят дойде на власт с масова подкрепа на хората срещу управлението на правителството на Иван Костов, недоволни и гневни от начина, по който се приватизира всичко в България, те подкрепиха с цялото си сърце и душа и дадоха тласък на движението на царя“, каза тя и поясни:

"То е сценарий, при който, за да може да се свали от власт един определен лидер, какъвто беше Иван Костов, се намира начин хората да припознаят нов човек, различен - с друга харизма, с друга представа за нещата. За хората е важно той да не е оцапан с това, на което те са били свидетели".

Коментирайки срещата, свикана от Меркел и Макрон за интеграция на Западните Балкани в ЕС, журналистката каза:

„Първо, опитът бе Меркел и Макрон да покажат, че ЕС не е загърбил Западните Балкани. Второ, че под тяхната егида ще продължава диалогът за решаване на конфликтите на Балканите, независимо от изказвания на лидерите на Косово – Тачи и Харадинай, че те биха искали, тъй като ЕС не се справя, да се намеси САЩ“.

Интервюто на Людмила Железова с журналистката Зорница Илиева може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Хасково

ЦИК предложи на президента да насрочи нов избор за общински съветници в Хасково

Президентът да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково, предлага в свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи БТА. В решението се посочва, че в ЦИК е постъпила преписка от Общинска избирателна комисия (ОИК) – Хасково. Към преписката е приложено копие на решение от 9 април т.г. на ОИК –..

публикувано на 16.04.24 в 18:49
Делян Пеевски

ДПС-Момчилград номинира Пеевски за водач на листата за област Кърджали

ДПС в Момчилград номинира Делян Пеевски за водач на партийната листа за област Кърджали за извънредните избори на 9 юни. Това стана на разширено заседание на общинската структура на Движението. Това са първите номинации за кандидат-депутати на ДПС. Предложения за участие в листата ще се дават и на заседанието на Областния съвет на ДПС следващата..

публикувано на 16.04.24 в 18:47
Асен Василев

Василев заяви, че не познава Марин и Стефан Димитрови, нито Паскал

Бившият финансов министър Асен Василев заяви, че не познава обвинените в контрабанда Марин и Стефан Димитрови.  ДАНС: Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР Василев уточни, че не познава и Никола Николов, известен като Паскал. Бившият финансов министър допълни, че познава единствено арестуваната бивша..

публикувано на 16.04.24 в 18:43
Христо Гаджев

Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните

С пълно единодушие комисията по отбрана одобри на първо четене предложението в Закона за отбраната, което ще вдигне военните заплати с 30 процента от догодина. Между двете четения има и нови предложения на Министерството на отбраната. От 1450 лв. на 2200 лева ще скочат заплатите на военните от догодина, ако предложението мине и на двете..

публикувано на 16.04.24 в 18:38

Си Цзинпин: Китай и Германия трябва да работят заедно, за да инжектират повече стабилност и сила в света

Конфликтът между Русия и Украйна беше една от обсъжданите теми между германският канцлер Олаф Шолц и китайския президент Си Цзинпин. Със срещата им завърши тридневно посещение на Шолц в Китай, основен фокус на което бяха икономическите връзки между двете страни. След разговорите, продължили над три часа, Шолц заяви, че е настоял Си да убеди Владимир..

публикувано на 16.04.24 в 18:35

Идват валежи и застудяване

През нощта облачността ще е предимно значителна, на места главно в западните райони с валежи от дъжд, сочи прогнозата на НИМХ. В Северозападна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. В останалата част от страната вятърът ще се задържи от юг-югозапад и ще е до умерен.  Минималните..

публикувано на 16.04.24 в 18:34
Анастасия Стойчева

Анастасия Стойчева: Очакваме сняг в планинската част, а към събота и по-ниско

" До края на седмицата в планинската част – в районите до 1100-1200 метра , към събота и по-ниско, очакваме да вали сняг. Особено в западната част на Стара планина". Това съобщи пред БНР г л. асистент д-р Анастасия Стойчева. " Понижението на температурите ще е значително . Очакват се интензивни валежи и усилване на вятъра . Нахлуването на..

публикувано на 16.04.24 в 18:15