Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На сайта на ЦИК можете и да оттеглите подписа си, даден в подкрепа на партия за предстоящите избори

Снимка: БГНЕС

От няколко години през сайта на ЦИК можем да проверим дали някоя партия не е злоупотребила с личните ни данни. Всички, които имаме достъп до интернет, трябва да го направим. Отнема малко време и пътят е простичък.

Това каза за БНР бившият председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Румяна Дечева. Ако установим нередност, можем да подадем сигнал до ЦИК или до Комисията за защита на личните данни, а „санкциите са жестоки“. Затова и в последните години явлението намалява, допълни тя:

„За тези избори, както и за предишните, не съм чула някой да е използвал личните данни на някого“.

Другата хипотеза е, ако ние наистина сме предали данните си, подписали сме се за подкрепа на политическа партия, коалиция, инициативен комитет, а изведнъж решим да оттеглим подписа си:

„И това можем да направим. Това решение влиза в сила от момента, в който го направим! На същия сайт – на ЦИК, можем да оттеглим подкрепата си. Тоест, ние сме свободни граждани, на които може да харесва, а може да не харесва определена политическа опция“.

В 3000 секции ще има машинно гласуване. Дечева обаче е категорична, че осигуряването на машините, на софтуера и на обучението е можела да се случи и по-рано, а Общественият съвет към ЦИК е бил инициатор на няколко срещи по темата. Според нея годините са били изгубени, защото никой не е бил убеден, че отново ще се говори за машинно гласуване, след като през 2017 машините не са били използвани.

В дебата за сигурността на машинното гласуване има два основни аспекта:

„Едното е дали машините са сигурни. От използването им по света, този тип машини, с този отрязък, който те произвеждат, на който ясно се вижда за коя партия сме гласували и за кой кандидат, този тип сигурност мен не ме притеснява. Притеснява ме много повече какво се случва с машините, понеже ние преди избора едва ли някъде ще ги видим - гражданите да знаем къде и какво би могло да стане не както трябва, за да можем да бъдем внимателни“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52