Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любо Пенев напусна ЦСКА-София с декларация

Любослав Пенев не изкара и 3 месеца при "червените".
Снимка: cska.bg

Любослав Пенев обяви с декларация, че вече не е треньор на ЦСКА-София. Легендарният нападател обяснява своята гледна точка за ситуацията. Ето пълният текст, публикуван от БТА, без редакторска намеса.

"Уважаеми колеги, уважаеми приятели,

Преди три месеца се съгласих да поема ЦСКА в един много труден за клуба момент. Не съм се замислял и за миг дали да приема предложението да водя любимия си клуб. В този момент всички виждахме, че ЦСКА отново нямаше да бъде там където му е мястото. Имах огромното желание и воля да направя всичко по силите си, за да постигнем това което подхожда на ЦСКА - шампионска титла и купа на България.

Положих големи усилия да стабилизирам отбора спортно-технически и ментално. Вярвам, че работата ми в тази насока доведе до много добри резултати, неочаквани за мнозина. През тези три месеца единствен подех битка за справедливост и срещу некоректни съдийски отсъждания, които решително ощетяваха ЦСКА. В тази несъвместима с позицията ми на треньор битка, бях подкрепян единствено от привържениците на клуба. Ръководството на футболния клуб не застана зад мен и не зае никаква позиция срещу тази явна несправедливост. 

Вярвах, че ЦСКА е единен в защита на своята позиция, но в нито един момент аз не бях подкрепен от ръководството клуба. Нещо повече, станах свидетел на поведение, което вместо да обединява нашите футболисти, води до демотивация на част от тях и разделяне на отбора на групички.

Всички знаем, че поех отбора с приключена селекция и зимна подготовка, но никога не си позволих да коментирам качествата на моите футболисти и кондиционното им състояние. Напротив аз единствен казах, че след необходимите спортно-технически корекции този отбор ще се бори за трофей. Така и стана. В тази връзка не мога да приема критики и негативи и не съм отговорен за селекцията. 

Считам, че работата на екипа ми през последните три месеца доведе до една пълна промяна в отбора и показа правилния път ,по който трябва да се върви. За да си шампион и победител обаче трябват още няколко неща: време, търпение, професионализъм на всички нива и единност в клуба. Не намерих част от тези фактори в ЦСКА. 
За три месеца аз не мога да изчистя грешки допускани през последните три години, особено когато срещам тиха, но яростна опозиция вътре в клуба. През годините съм доказал, че имам нетърпимост към непрофесионализъм и некоректност. Винаги съм бил открит и честен, с риск да печеля врагове, но съвестта ми винаги да бъде чиста. Няма да позволя на когото и да било да се подиграва с моя труд и да опетнява името ми и открито или тайно да се опитва да ме дискредитира, независимо от своята позиция в клуба.

Благодаря на всички за подкрепата и най-вече на привържениците - сърцето на ЦСКА. 
Обявявам, че напускам ЦСКА с високо вдигната глава и много огорчен!

София

С уважение:
03.05.2019  г Любослав Пенев".

Бившият нападател пое отбора на "червените" на 8 февруари след напускането на Нестор ел Маестро. Пенев записа седем победи, три равенства и четири загуби в 14 мача начело на състава.

Все още не е ясно дали ръководството на ЦСКА-София ще приеме оставката на специалиста или ще се опита да го разубеди и да стигне до разбирателство с него. Ако решението на Пенев е окончателно, той най-вероятно Люпко Петрович ще води отбора в оставащите мачове от сезона. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Златното момиче“ Силвия Митева откри свой клуб

Едно от „Златните момичета“ в художествената ни гимнастика създаде свой клуб. Почти 10 години след като прекрати активната си спортна кариера Силвия Митева се реши да създаде клуб „Сияние“.  „Още от дете всички знаете че съм израснала в залата и винаги съм знаела, че ще имам свой клуб. След като се отказах, не усещах, че трябва да го направя. Имах..

публикувано на 26.09.24 в 18:47

Четирима българи ще участват на СК по кикбокс в Ташкент тази седмица

Четирима българи ще представят страната ни тази седмица на световната купа по кикбокс в Ташкент. Националите ни получиха покана за участие в състезанието лично от президента на федерацията по кикбокс на Узбекистан - Айбек Нарметов.  В надпреварата  за призово класиране ще се състезават 2223 кикбоксьори от 42 държави, които ще се включат в общо 2628..

публикувано на 26.09.24 в 17:43

Илиян Радулов е четвъртфиналист в Сабадел

Българският национал за Купа "Дейвис" Илиян Радулов се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнира по тенис на клей в Сабадел (Испания) с награден фонд 25 хиляди долара. Радулов, "щастлив губещ" от квалификациите, спечели срещу поставения под номер 8 Райън Найбур (Нидерландия) със 7:6(1), 6:7(4), 6:1 след три часа и половина игра. В схемата на..

публикувано на 26.09.24 в 17:27

Славия подсили защитата с чужденец

Жордан Варела подписа договор със Славия. Контрактът на левия краен защитник е за три сезона, потвърдиха от клуба в сряда.  21-годишният Варела изкара пробен период в отбора през последните седмици. Високият 175 сантиметра бранител е играл за втория състав на Монако, като и за Серкъл Брюж в Белгия.  Варела има мачове за националните отбори на Франция..

публикувано на 26.09.24 в 16:14

Жребият за Купа Дейвис ще се тегли в началото на октомври

Жребият за Купа "Дейвис", ще се тегли в началото на октомври, съобщиха от БФТ.  Двойките трябваше да бъдат определени вчера, но поради технически причини това беше отложено за началото на следващия месец.   България се наложи над Салвадор с 3:2 победи в Пловдив в средата на септември и ще играе за изкачване в Световна група I.  След този успех..

публикувано на 26.09.24 в 14:23
 Петър Арнаудов (вляво)

Петър Арнаудов: Женският ни шахматен отбор затвърди мястото си в световния елит

Българският национален отбор по шахмат за жени "затвърди мястото си сред световния елит" с достойното представяне на Шахматната Олимпиада в Будапеща през миналата седмица, заяви селекционерът гросмайстор Петър Арнаудов. Европейските шампионки, в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева и Виктория Радева, се класираха на десето..

публикувано на 26.09.24 в 13:09
Ботев Вр

Ботев (Враца) ще бъде домакин на Лудогорец на стадиона в Разград

Поради ремонт на тревното покритие на стадион "Хр. Ботев“ Враца, срещата от 10-ия кръг на Първа професионална футболна лига между отборите на ПФК Ботев (Враца) и ПФК Лудогорец 1945 (Рз), ще се играе по програма на 29.09 /неделя/ 2024 г. от 21.15 часа на стадион „Хювефарма Арена“  гр. Разград, вместо на стадион „Хр. Ботев“ гр. Враца. Това е решението на..

публикувано на 26.09.24 в 13:02