Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер Беназе, РФИ: САЩ се прицелват в Куба заради Венецуела

Тази седмица Европейският съюз реагира остро на намеренията на американския президент Доналд Тръмп да задейства закона Хелмс-Бъртън и заплаши с блокиращи ответни мерки. Законът, който е приет през 1996-та година, но не е бил прилаган никога досега,  разрешава воденето на дела в американски съдилища за имущество, конфискувано от правителството на Куба, както и търсене на компенсации от засегнатите. Също така той позволява да бъдат налагани санкции на чуждестранни дружества, които управляват национализирана собственост.

Кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова разговаря с Пиер Беназе, кореспондент на Радио Франс Ентернасионал (РФИ), според когото е напълно реално президентът Тръмп да задейства закона, а това, според него, ще обтегне допълнително отношенията между ЕС и САЩ.

„Всъщност, цялата история започва през 1996-та година, когато Съединените щати предприемат редица санкционни мерки срещу три страни - Либия, Иран и Куба. Става дума за твърде напрегнат дипломатически момент. Европейският съюз реагира сравнително бързо, като задейства контра мерки. Тогава американците приеха този закон - Хелмс-Бъртън, който позволява на бивши собственици на недвижими имоти, конфискувани по времето на революцията или на такива, които са избягали в САЩ, да подадат иск пред американски съдилища за компенсации заради претърпени загуби“, коментира Беназе.

- Всъщност, целта в случая е по-скоро Венецуела, както изглежда...

- Да, една голяма част от действията е свързана с международната дипломация. Тези американски санкции вече не са толкова американски, а обикновено изплуват при напрегнати времена. Вижда се, че Тръмп и неговата администрация използват целия американски арсенал от юридически мерки, които са на масата, за разрешаването на ситуации, които смятат за кризисни, като напълно игнорират отношенията си с останалата част от света. Видяхме това със санкциите срещу Иран, от които Европейският съюз направо побесня. Същото може да се каже и за унищожаването на трансатлантическия проект за търговия и инвестиции. Така че Тръмп действа единично, без изобщо да му пука какво мислят по въпроса съюзниците му. И в случая законът Хелмс-Бъртън е задействан наистина заради Венецуела, тъй като тя има доста близки отношения с Куба.

- Реакцията на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини бе доста остра. Какви ще бъдат последствията за ЕС, ако този закон се приложи на практика?

- Ще бъде доста сложно. Все пак основен момент е това, че този тип закони никога не са прилагани. През 1997-ма и 1998-ма година ЕС сключи споразумение със САЩ, така че да се замразят американските санкции и закони и нито един президент до Доналд Тръмп не се е връщал към тях. Могерини вече каза, че те поставят на риск отношенията, предвидимостта и доверието на трансатлантическите връзки и в отговор ЕС ще задейства блокиращи закони, които също никога не са били прилагани. Има пример с Австрия преди около 12 години, но въпросът бе уреден.

- Какво точно представлява този блокиращ закон?

- Блокиращият закон има три основни аспекта. Първият е, че европейските предприятия не са длъжни да се съобразяват с екстратериториалните аспекти на американските закони. Вторият е, че той анулира юридически всяко решение, взето от американски съд, извън Съединените щати. И трето, ако все пак европейско предприятие бъде осъдено да плати някакви щети при дело в Съединените щати, то може да поиска обезщетение от Европейския съюз.

- Ще бъде ли все пак този закон реално приложен от президента Тръмп ?

- Досега се смяташе, че между тях има общи интереси и че въпреки всичко, винаги може да има връщане към здравия разум. С Доналд Тръмп, както вече и Могерини подчерта в комюникето си, няма никаква предвидимост.  Тоест, никой не може да бъде сигурен как ще реагира американската администрация. Дори някой от тази администрация да се опита да вразуми Тръмп, не успява - видяхме вече това.  Така че в нея има много малко гласове, които биха могли да го успокоят и е твърде възможно той да поиска законът да бъде приложен. А и кубинските емигранти са превъзбудени и никак не харесаха вдигането на санкциите срещу Куба от предишния президент, затова не е изключено да застанат до Тръмп и да му дадат кураж.

- Което пък ще отдалечи допълнително ЕС от САЩ...

- Да. В момента дипломатическите отношения не са добри. Европейците получиха уверения от Тръмп в рамките на НАТО, но те се притесняват от всяка нова декларация или мярка, тъй като не виждат перспектива за действие. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сергей Рябков

Русия осъди американските санкции над Куба

Руският заместник външен министър Сергей Рябков осъди новите санкции на САЩ срещу Венецуела и Куба, като ги нарече „абсолютно противозаконни“, и подчерта, че Москва няма да ги приеме, предаде РИА Новости. „Русия ще направи всичко в подкрепа на..

публикувано на 18.04.19 в 10:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават..

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

ДПС няма да подкрепи идеята за отлагане с 3 месеца на връчването на мандат за съставяне на правителство с цел законодателна дейност, каза  заместник-председателят  на парламентарната група на ДПС  Йордан Цонев и определи искането на ПП-ДБ като насилие над..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд..

публикувано на 15.07.24 в 18:30

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден, който на българска територия засегна близо 150 декара иглолистни  гори.  Властите в Република Северна Македония все още не са овладели огнената стихия, която е унищожила един от най-елитните им..

публикувано на 15.07.24 в 18:20